Nieuws

Strengere regels ratingbureaus

Het Europees Parlement heeft gisteren nieuwe regels aangenomen over wanneer en hoe ratingbureaus de financiële gezondheid van staatsschulden en particuliere ondernemingen mogen beoordelen. Ratingbureaus mogen alleen nog maar op gezette tijden staatsschulden beoordelen en kunnen voortaan aangeklaagd worden wegens nalatigheid.

Om belangenverstrengeling te voorkomen, moeten deelnemingen van beoordelaars in bedrijven die ze zelf onder de loep nemen worden afgebouwd.

Ratingbureaus moeten bovendien de belangrijkste factoren waarop zij hun ratings baseren openbaar maken. Beoordelaars moeten zich ook onthouden van het beïnvloeden van overheidsbeleid en het bepleiten van maatregelen.

Vaste data voor beoordeling staatsschuld

Ongevraagde ratings van staatsschulden kunnen voortaan minimaal twee, maar niet vaker dan drie keer per jaar, worden gepubliceerd. De beoordelaar moet op het eind van het voorgaande jaar aangeven op welke data publicatie zal plaatsvinden. Bovendien mogen deze ratings pas worden gepubliceerd nadat markten in de EU zijn gesloten en minstens een uur voordat ze openen.

Beoordelaars aansprakelijk voor foutieve ratings

Investeerders die vertrouwen op beoordelingen kunnen een beoordelaar aanklagen voor geleden schade als de regels van de aangenomen verordening bewust of onbewust zijn overtreden, ongeacht of er sprake is van een contractuele relatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als bij een beoordeling sprake is van belangenverstrengeling of als de beoordeling buiten de vastgestelde kalender is gepubliceerd.

Ongezonde afhankelijkheid van ratings verminderen

Om te grote afhankelijkheid van externe ratings te verminderen, dringt het Europees Parlement er op aan dat kredietverstrekkers en investeerders de capaciteiten ontwikkelen om zelf beoordelingen te maken.

Tegen 2020 mag EU-wetgeving niet meer rechtstreeks verwijzen naar externe ratings, en financiële instellingen moeten niet meer verplicht zijn om automatisch activa te verkopen in het geval van een slechtere beoordeling ('downgrade').

Deelnemingen aftoppen

Om belangenverstrengeling tegen te gaan, moeten ratingbureaus openbaar maken als een aandeelhouder van het bureau die 5% of meer van de aandelen houdt ook 5% of meer van de aandelen houdt in een bedrijf dat wordt beoordeeld.

Heeft een aandeelhouder een belang van 10% of meer in een ratingbureau, dan is het verboden om een belang van 10% of meer te hebben in een beoordeeld bedrijf.

» New rules on credit rating agencies (CRAs) - frequently asked questions

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.