GVB-directeur toch ontslagen ondanks rehabilitatie na fraudeverhaal
De ontslagen GVB-directeur Pieter Schotte heeft altijd goed gefunctioneerd en er valt hem niets te verwijten. Met die uitspraak rehabiliteerde de kantonrechter de ontslagen topman die eerder dit jaar van fraude werd beschuldigd. Toch bekrachtigde de rechter het ontslag. Maar wel na toekenning van een fikse schadevergoeding.
De kantonrechter laakt in zijn uitspraak de handelswijze van de raad van commissarissen rond Schottes ontslag. Het GVB kon geen enkel verwijt aan Schotte hard maken, zo concludeerde de kantonrechter, die hier onderzoek naar heeft gedaan.
Het ontslag van de directeur, die de RA-titel voert, is dan ook geheel aan de raad van commissarissen te wijten. Het vervoersbedrijf moet Schotte daarom een schadevergoeding betalen van 268.000 euro. De ontslagaanvraag werd echter wel goedgekeurd. Dit omdat aanblijven niet mogelijk was en er evenmin een andere functie voor Schotte is binnen het GVB. De arbeidsovereenkomst wordt per 1 december ontbonden, aldus de kantonrechter.
Schotte kwam afgelopen voorjaar in diskrediet na publicaties in dagblad De Telegraaf. Daarin werd de GVB-top beschuldigd van fraude. Bij de invoering van de ov-jaarkaart zou voor miljoenen zijn gefraudeerd bij het GVB, zonder dat de directie ingreep.
Uit een feitenonderzoek door BDO, dat op verzoek van de raad van commissarissen werd uitgevoerd, werden de beschuldigingen van fraude ontkracht. Wel waren er vermoedens van het negeren van regelgeving en zou de directie bestuurlijk gedrag hebben vertoont dat niet voldeed aan de regels van good governance.
De kantonrechter stelt dat het GBV zich onvoldoende heeft ingespannen om de reputatie van Schotte te herstellen toen was gebleken dat er geen fraude was gepleegd bij het GVB.
"Dat de RvC in het persbericht over de uitkomst van het BDO-onderzoek echter enerzijds meldde dat geen fraude was vastgesteld doch tevens direct aankondigde dat de directie niet kon aanblijven, is onnodig beschadigend geweest voor [verweerder]", zo staat in het vonnis van de kantonrechter. "De gemiddelde lezer zal de nuance ontgaan en zal op grond van zo'n persbericht aannemen dat een belangrijk deel van het verhaal van De Telegraaf klopte en dat [verweerder] fout zat."
"Deze timing was des te ongelukkiger waar een dag voor het uitgaan van het persbericht door De Telegraaf op niet mis te verstane wijze was bericht over de waarnemingstoeslag van de directie. Weliswaar had de RvC al op 10 juni 2012 daarover een persbericht doen uitgaan, doch door twee dagen later aan te kondigen dat [verweerder] niet langer kon aanblijven droeg zij bij aan de negatieve beeldvorming."
"GVB Exploitatie heeft ter zitting nog gesteld dat zij niet anders kon dan de conclusies direct openbaar te maken, omdat de gemeenteraad aandrong op kennisneming van het BDO-rapport. Niet valt in te zien echter waarom de RvC haar beslissing over de positie van de directeuren niet op een later moment had kunnen nemen. Nu was het wederhoor van [verweerder] bij de AVA in feite illusoir omdat het ontslagvoornemen al op straat lag."
"Bovenvermeld onzorgvuldig handelen van de RvC zal in het kader van de huidige ontbindingsprocedure mee worden gewogen. Aangenomen wordt dat het voor [verweerder] door de negatieve publiciteit moeilijker zal zijn om elders een vergelijkbare positie te verwerven."
Het is al de tweede keer dat het GVB wordt teruggefloten na het op straat zetten van medewerkers wegens vermeende fraude. Afgelopen zomer werd een ov-consulent gerehabiliteerd die wegens beschuldigingen van fraude was ontslagen.