Nieuws

NL Belastingdienst in Griekenland 'traint de trainers'

Begin 2012 stuurde het ministerie van Financiën een aantal experts van de Nederlandse Belastingdienst en FIOD naar Griekenland om 'technische assistentie' te verlenen. De missie is in volle gang. Of hij al tastbaar resultaat oplevert blijft nog ongewis. De uitgezonden experts denken dat uitspraken daarover "contraproductief" kunnen uitpakken.

Via workshops zou kennis worden overgedragen die de Griekse belastinginners onder andere moet helpen bij de immense taak om zo'n acht miljard aan moeilijk te innen belastingaanslagen toch binnen te krijgen. Experts van de FIOD gaan helpen bij onder meer de aanpak van zwartspaarders en btw-carrousselfraude. 

Sinds die mededeling is het stil geweest. Maar hoe staat het intussen met die missie? 

Voorlichter Marcel Homan van de Belastingdienst laat weten dat het team er zeer welkom is. "Het idee dat Grieken argwanend staan tegenover Noord-Europeanen die het allemaal zoveel beter weten blijkt niet correct. Men is blij met deze assistentie. Grieken willen verandering. En we hebben al een aantal bemoedigende reacties gezien. Van belang is natuurlijk wel dat er commitment op alle niveaus is gedurende een lange termijn." 

Homan wijst er wel op dat de Nederlanders alert moeten zijn op gevoeligheden of beperkingen die ze thuis niet gewend zijn. "Er zijn evident verschillen tussen de omgeving waarin de Nederlandse en de Griekse belastingdiensten moeten werken. Wij kennen een  relatief hoge organisatiegraad en een relatief goede in- en externe samenwerking met bijvoorbeeld politie en justitie. Dat is in Griekenland minder ver gevorderd. En dat geldt ook voor de onderlinge samenwerking en coördinatie, training, en ondersteuning op IT- en facilitair gebied." 

Op de vraag of de hulp al tastbaar resultaat oplevert, wil Homan geen mededelingen doen. "De uitgezonden experts denken dat uitspraken daarover  contraproductief kunnen  uitpakken in relatie met hun Griekse collega's. Bovendien vinden ze dat het aan de Grieken is om te bepalen of de assistentie resultaat oplevert." 

Homan kan wel iets meer vertellen over achtergrond en opzet van deze zogeheten Taskforce  for Greece die staatsecretaris Frans Weekers begin dit jaar Griekenland uitleende. 

Het verlenen van 'technische assistentie' is geen eenmalige, incidentele actie. Homan: "Dit  is onderdeel van een al langer bestaand patroon. In het verleden zijn er ook al teams uitgestuurd naar landen in Zuid-Amerika en zelfs China. Het idee is train the trainer, dus ook in Griekenland gaan wij beslist niet het werk van de Grieken overnemen!" 

Onderdelen van het programma zijn onder meer: hoe pas je technieken toe voor het overdragen van databestanden en hoe laat je IT-systemen beter  samenwerken zodat de kwaliteit van je informatie toeneemt.  Niet alleen tussen de Belastingdienst en de FIOD maar ook met de politie en het Openbaar Ministerie.   

Ook laten de Nederlanders zien hoe een uitgebreid netwerk met belasting- en informatieuitwisselingsverdragen kan worden gebruikt bij de aanpak van zwartspaarders in belastingparadijzen. 

Homan verduidelijkt verder dat dat de workshops niet alleen zijn gericht op  de invordering van belastingschulden maar ook over de aanpak van belastingfraude met btw, buitenlands vermogen en 'windhappers': belastingplichtigen met waardevolle bezittingen zoals grote jachten, die slechts een gering inkomen bij de fiscus opgeven. 

Eerder maakte de Griekse minister van Financiën al bekend dat zo'n 15.000 belastingplichtigen - ondernemingen en burgers - verantwoordelijk zijn voor 85 procent van de openstaande schulden. Het focus zal liggen op het planmatig aanpakken van die notoire wanbetalers. Maar ook het voorkomen van nieuwe belastingschulden komt aan de orde.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.