Nieuws

AFM bereidt tuchtklacht voor tegen Vestia-accountant KPMG

Toezichthouder AFM wil een tuchtklacht indienen tegen de accountant van KPMG die de boeken van woningcorporatie Vestia heeft goedgekeurd. De wettelijke controle van de jaarrekening 2010 van Vestia zou niet in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving, aldus de AFM.

Dit meldt het Financieele Dagblad. De krant baseert zich op een vertrouwelijke brief van de AFM aan de Accountantskamer van de rechtbank in Zwolle. De AFM schrijft daarin dat zij haar best doet om de klacht zo spoedig mogelijk en uiterlijk binnen drie maanden in te dienen. 

In de brief waarnaar de krant verwijst, staat dat de tuchtklacht is gebaseerd op een eerste onderzoek van de AFM naar de wettelijke controle door de KPMG-accountant van de Vestia-jaarrekening over 2010. De toezichthouder concludeert op basis daarvan "dat de uitvoering van deze wettelijke controle niet heeft plaatsgevonden in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving". 

Begin dit jaar werd bekend dat woningcorporatie Vestia in ernstige financiële problemen was geraakt door een sterke waardevermindering op de derivatenportefeuille. Al snel ging de aandacht ook uit naar KPMG, die in april haar goedkeurende verklaring introk over de jaarrekening 2010 van Vestia. 

In navolging hiervan verklaarde KPMG dat haar accountant die de jaarrekening had gecontroleerd, niet langer accountantsverklaringen tekende. Hij was vrijgemaakt voor onderzoek. 

De AFM heeft volgens het Financieele Dagblad aan de rechtbankvoorzitter in Zwolle verzocht om de aangekondigde tuchtklacht met voorrang te behandelen, onder verwijzing naar de tuchtklacht die de stichting Sobi van Pieter Lakeman in mei indiende tegen de Vestia-accountant van KPMG. 

"De AFM verzoekt u de behandeling van de door Sobi ingediende tuchtklacht op te schorten en de door de AFM in te dienen tuchtklacht met voorrang te behandelen", zo citeert het Financieele Dagblad de brief van de AFM. 

In een toelichting hierop in het Financieele Dagblad zegt AFM-woordvoerder Martijn Pols: "Er komt een uitgebreide klacht waar een uitgebreid onderzoek aan ten grondslag ligt. Daarbij kan de AFM diep in de controledossiers van de accountant kijken. Dat kan de heer Lakeman niet." 

"De AFM doet ook uitgebreid hoor en wederhoor bij de te onderzoeken accountantsorganisatie en eventueel ook bij de desbetreffende accountant. Daardoor wordt het dossier dat we bij de Accountantskamer kunnen neerleggen uitgebreider dan wie dan ook zou kunnen."
"Ons punt is nu dat het in het belang  van alle betrokken partijen is dat de verschillende klachten elkaar niet in de weg zitten. Het is ook in het belang van de aangeklaagde accountant dat hij niet twee maal achter elkaar voor dezelfde kwestie voor de tuchtrechter moet staan." 

De AFM streeft naar een preventieve werking van de tuchtklacht. Het Financieele Dagblad citeert uit de brief, waarin de toezichthouder "beoogt te voorkomen dat de betrokken externe accountant in zijn toekomstige beroepsuitoefening opnieuw misstappen zal kunnen begaan." 

Een andere overweging van de AFM om te vragen om voorrang is volgens het Financieele Dagblad dat bij samenvoeging van de aanklachten geheime toezichtinformatie van de AFM terecht zou kunnen komen bij Sobi. Dat mag niet. Als de zaken toch worden samengevoegd, ziet de AFM zich genoodzaakt om minder informatie te verwerken in haar klacht. 

In mei kondigde de AFM aan dat zij een onderzoek zou starten naar de manier waarop de big four de boeken van woningcorporaties controleren. Dit onderzoek zou zich echter niet richten op de rechtmatigheid van de controles. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.