'Commissarissen GVB hadden geen inzage in accountantsrapporten'
Commissarissen van het GVB hadden geen inzage in de accountantsrapporten van het Amsterdamse vervoersbedrijf. De gemeenteraad wil uit een onderzoek naar het toezicht op het GVB lessen leren voor de voorgenomen verzelfstandiging van het havenbedrijf.
Dit verklaarde Lex van Drooge gisteren. Van Drooge is lid van de gemeenteraad van Amsterdam namens het CDA. Hij diende vorige week een motie in die de Rekenkamer Amsterdam opriep om het toezicht op het GVB nader te onderzoeken. De Rekenkamer gaf vorige week aan dit verzoek te overwegen.
"Vandaag heb ik gebeld met de Rekenkamer Amsterdam, en gehoord dat die inderdaad het onderzoek gaat uitvoeren", aldus Van Drooge. "In augustus of september zal het afgerond zijn."
"We willen leren van wat er niet goed is gegaan bij het toezicht op het GVB. Deze lessen kunnen we gebruiken bij de verzelfstandiging van het gemeentelijk havenbedrijf."
"De commissarissen van het GVB waren niet capabel voor hun taak. In het verbeterplan van het GVB is sprake van een protocol tussen commissarissen en directie van het GVB om het rapport in te zien van de externe accountant."
Van Drooge verwijst naar het verbeterplan van 13 juni 2012, waarin het GVB voorstelt om een informatie- en communicatieprotocol te sluiten tussen directie en raad van commissarissen. Dit behelst onder andere het ter beschikking stellen aan de raad van commissarissen van "rapportages van de externe accountant, internal control, riskmanagement en evaluaties of andersoortige rapportages van materieel belang".
"Kennelijk zagen de toezichthouders het accountantsverslag en de managementletter niet in, terwijl dat het de A is van het A-B-C van toezicht. Onvoldoende toezicht bij het GVB is nog zwak uitgedrukt."
Het onderzoek naar het GVB dat BDO Investigation uitvoerde krijgt geen vervolg. Volgens Van Drooge is het onderzoek van de Rekenkamer Amsterdam van een andere orde. "BDO deed op verzoek van de GVB-directie onderzoek naar fraude bij het GVB. De Rekenkamer Amsterdam gaat op verzoek van de gemeenteraad onderzoek doen naar het toezicht op het GVB."
"De Rekenkamer is het orgaan dat de gemeenteraad ter beschikking heeft om onderzoek uit te voeren. De Rekenkamer heeft de bevoegdheid om alle informatie en correspondentie van het college van burgemeester en wethouders in te zien. Een extern bureau als BDO heeft die bevoegdheid niet."
Afgelopen voorjaar voerde BDO Investigations onderzoek uit naar mogelijke fraude bij het GVB. Daaruit bleek dat de vervoersmaatschappij interne regelgeving opzettelijk had genegeerd. Het zou gaan om het negeren van aanbestedingsregels. Ook zouden directeuren toeslagen hebben ontvangen van tienduizenden euro's.
"Ik vermoed dat er een weeffout zat in de manier waarop het toezicht op het GVB was ingericht. Het toezicht is neergelegd bij de vroegere raad van advies het GVB, een organisatie die af en toe vrijblijvend advies gaf."
Naar aanleiding van het BDO-onderzoek stapten reeds twee commissarissen op. Inmiddels is ook een derde commissaris vertrokken, Kitty Roozemond. Zij was voorzitter van de beloningscommissie van de raad van commissarissen.
Volgens een verklaring van het GVB vertrok zij vanwege een verschil van mening met de gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder van het GVB.