Stugge markt leidt tot eerste faillissement online boekhouden
Mailhetdoor.nl, de eerste online boekhouder waarvan het faillissement bekend is, maakt een doorstart. Online boekhouden is voor veel accountantskantoren een worsteling, ondanks de kansen die er liggen op de markt, zegt Kay Pierik van Mailhetdoor.nl.
Mailhetdoor.nl is het eerste kantoor voor online boekhouden waarvan bekend is geworden dat het failliet is. Inmiddels is de doorstart een feit. aldus oprichter Kay Pierik, registeraccountant en voormalig partner van Deloitte. Bij Deloitte deed hij zijn kennis op over online boekhouden en de mkb-markt.
"De oorzaken waren de techniek en de tegenvallende sales. Doordat development van de technologie lang duurde, liet ook de sales van onze producten op zich wachten."
Mailhetdoor.nl is een bureau dat behalve online boekhouden ook salarisadministratie, belastingaangiften en jaarrekeningen online verzorgt. Het bureau is gelieerd aan het it-bedrijf Helderberg, dat ook failliet is.
Helderberg ontwikkelende het it-platform voor online boekhouden waarvan Mailhetdoor.nl gebruik maakte, legt Pierik uit. "We hebben een generiek it-platform gebouwd, dat gekoppeld kon worden met allerlei online bronnen, zoals de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, maar ook met boekhoudtechnologie van bijvoorbeeld Exact en Twinfield."
"Als je als doel stelt om breed toegankelijk te zijn, moet je ook een platform bouwen dat heel generiek is. Dat duurde veel langer dan gedacht, het kostte ook veel meer geld."
De markt hapte niet zo gretig toe als Pierik had gehoopt. Accountantsorganisaties die Helderbergs technologie kunnen gebruiken waren terughoudend, aldus Pierik. "It-managers van accountantskantoren waren enthousiast."
"Maar daarna kom je bij de maatschappen en de partners van de accountantskantoren. Die zijn vaak minder betrokken bij automatisering, waardoor besluitvorming lang duurt. Daarna krijg je nog te maken met implementatie van het platform. Daardoor duurde het te lang voordat we een goed marktvolume hadden."
Pierik geeft toe dat hij de markt voor online boekhouden te positief heeft ingeschat. "Zo zie je maar dat ondernemen niet eenvoudig is, je maakt gemakkelijk verkeerde keuzen. Het is moeilijk om een goede inschatting te maken van innovatie."
"Ik zie dat veel accountantskantoren daarmee worstelen. Iedereen zoekt marktvolume, maar niemand kan die meteen krijgen. Allemaal hebben ze moeite om online boekhouden efficiënt in de markt te zetten. Dat zullen ze nooit zo zeggen, maar in de persoonlijke gesprekken die ik hierover voer, hoor ik dit wel degelijk."
Yuki, leverancier van software voor online boekhouden, laat in een reactie op internet weten dat de automatisering van de accountancy kostbaar en riskant is voor it-bedrijven. "Het is nu eenmaal duur om een goed boekhoudplatform te ontwikkelen, compleet met afschrijvingen, renteberekeningen en noem maar op. Je bent er niet met het aan elkaar knopen van wat boekhoudsoftware, een scanoplossing en het automatiseren van de workflow."
Mailhetdoor.nl kan inmiddels een doorstart maken omdat er een investeerder aan boord is gestapt. "Een ervaren ondernemer, ik kan zijn naam nog niet prijsgeven. Eergisteren hebben we overeenstemming bereikt met de curator. De klant merkt er niets van, wij gaan gewoon verder."
Gerelateerd
ACM pleit voor meer concurrentie tussen cloudbedrijven
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleit voor aanpassingen van de Europese regels om de concurrentie tussen cloudaanbieders te stimuleren.
Baas DNB wijst op risico's clouddiensten in bankensector
Een toename van het gebruik van clouddiensten in de bankensector brengt allerlei nieuwe risico's met zich mee.
Ondernemers, opgelet
Recent stonden de kranten vol berichten over het vertrouwensschandaal van Facebook. Nadat ik er over in het FD had gelezen, kwam bij mij het effect pas echt binnen.
Justitie krijgt fiscale gegevens uit de cloud
De aanbieder van een fiscaal softwarepakket moet justitie inzage geven in gegevens die een klant met de software heeft opgeslagen op een server in Ierland. De rechtbank...
Europese samenwerking keurmerken online diensten moet mkb zekerheid geven
Drie online keurmerken hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend, om zo mkb-ondernemers in Europa meer zekerheid te geven over de kwaliteit en betrouwbaarheid...