Nieuws

NBA publiceert Praktijkhandreiking 'Nadere toelichtingen in de controleverklaring’

Met het oog op de toenemende maatschappelijke vraag naar duidelijke en relevantere communicatie van de accountant heeft de NBA Praktijkhandreiking 1119 'Nadere toelichtingen in de controleverklaring' uitgebracht.

In deze Praktijkhandreiking wordt de accountant gewezen op de mogelijkheid die de huidige regelgeving biedt om informatiever en relevanter te rapporteren. 

Aanleiding

Vanuit het maatschappelijk verkeer neemt de vraag naar duidelijkere en relevantere communicatie van de accountant toe. In internationaal verband wordt momenteel een aanpassing van de controleverklaring voorbereid. Vooruitlopend op deze ontwikkeling wijst deze praktijkhandreiking accountants op de mogelijkheid om binnen de huidige regelgeving informatiever en relevanter te rapporteren. Het gaat daarbij met name over de paragraaf ter benadrukking van aangelegenheden en/of de paragraaf inzake overige aangelegenheden zoals beschreven in Standaard 706 van de NV COS. 

Met deze paragrafen kan de accountant gebruikers wijzen op belangrijke toelichtingen in de jaarrekening of in het jaarverslag (bijvoorbeeld met betrekking tot belangrijke risicogebieden) en kan hij belangrijke zaken met betrekking tot de door hem uitgevoerde controle nader toelichten. 

In deze praktijkhandreiking is een aantal voorbeelden opgenomen zoals de benadrukking in geval van voorgenomen korting pensioenaanspraken. 

Reacties op consultatie

De NBA hecht eraan dat accountants de verantwoordelijkheden van onderneming, management en raad van commissarissen zoals die zijn vastgelegd in wet- en regelgeving respecteren bij het verstrekken van informatie over de door hen uitgevoerde controles. Daarom kan de NBA dan ook (nog) niet tegemoet komen aan de in de consultatie door investeerders/beleggers geuite wens om als accountant meer zelfstandig en actief over bepaalde zaken te communiceren. Bijvoorbeeld over de opvolging van de belangrijkste punten uit de management letter of over hetgeen in het jaarverslag is opgenomen over de naleving van de corporate governance code. 

De NBA begrijpt deze behoefte, maar ziet binnen het huidige wettelijke kader geen mogelijkheden hiertoe. Wel is de NBA gaarne bereid om samen met de wetgever, verstrekkers en gebruikers na te gaan of de bestaande regels aangepast moeten worden. 

Als blijkt dat er behoefte bestaat aan een nadere uitleg op de toepassing van regelgeving in een bepaalde situatie, wordt een praktijkhandreiking uitgebracht. De praktijkhandreiking plaatst betreffende regelgeving (wetten, verordeningen en nadere voorschriften) in onderling verband. De webpagina Vaktechniek > Tools > Praktijkhandreikingen op de NBA-site biedt een overzicht van de tot nu toe uitgebrachte praktijkhandreikingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.