Focus op mkb en vernieuwing beroep
De NBA wil het maatschappelijk debat in 2012 gaan richten op het mkb en de vernieuwing van het beroep. Dit is het gevolg van een eerder genomen besluit van het NBA-bestuur, dat in november vorig jaar een strategische koers formuleerde waarin deze beide elementen centraal stonden.
Het maatschappelijk debat in 2012
NBA-directeur Berry Wammes constateert dat de beroepsorganisatie het afgelopen jaar relatief veel energie heeft gestoken in het maatschappelijk debat met externe stakeholders. Verbetering van de onafhankelijkheid was daarbij één van de onderwerpen. Wammes: "Nu de Tweede Kamer haar standpunt heeft bepaald is dit debat althans in Nederland in een afrondend stadium gekomen. Het is aan de wetgever om de verdere uitwerking te bepalen. Wij zullen onze aandacht nu moeten richten op andere ontwikkelingen die relevant zijn voor de toekomst van het brede accountantsberoep en die de kwaliteit van de beroepsuitoefening bevorderen."
"Leden hebben ons de vraag gesteld 'hoe nu verder'; ze verwachten van de beroepsorganisatie dat die initiatieven neemt. Uiteraard blijft de NBA werken aan de versterking van het beroep, dus die handschoen pakken we op. Wij gaan de leden betrekken bij die discussie want die toekomst moeten we samen maken. Eindproduct zou een houtskoolschets van het beroep over zo'n tien jaar moeten zijn. De Accountantsdag 2012 is een goede gelegenheid om een dergelijke schets te presenteren."
"In het komende debat willen we zaken op de agenda zetten die de afgelopen tijd minder aandacht hebben gekregen. Er is een MKB-actieplan in de maak, gericht op het versterken van het profiel van de accountant in die sector. Daarvoor zullen we nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden en nieuwe producten moeten ontwikkelen. Dat betekent dat we dus stevige debatten gaan voeren over onderwijs en technologie. Maar ook over nut en toepassing van regelgeving. Uitgangspunt is dat we het heft in eigen hand nemen en benadrukken wat we wél kunnen en willen, in plaats van wat we níet willen."
Het Plan van Aanpak blijft als onderdeel van vernieuwing overigens onverminderd actueel. De vier pijlers (versterken van de professioneel-kritische houding, de commissarissen als opdrachtgever, de Code accountantsorganisatie en de poortwachtersfunctie) worden verder uitgewerkt. Wammes geeft aan dat de cultuur binnen het beroep bijzondere aandacht zal krijgen. "Cultuur bepaalt in welke mate een professioneel-kritische houding tot uitdrukking kan komen. Ons positief ontvangen initiatief om de 'tone at the top' bij bedrijven te onderzoeken willen we ook gaan toepassen op onze eigen sector."
De voorstellen worden binnenkort voorgelegd aan de ledengroepbesturen en het NBA-bestuur. Volgens Berry Wammes is het niet de bedoeling om het op deze wijze helemaal 'dicht te regelen': "We moeten voorkomen dat de agenda uitsluitend door onze formele organen wordt bepaald. Met name de kritische inbreng van leden kan waardevol zijn. Daarom willen we op korte termijn één of meer kick-offbijeenkomsten organiseren, waar we samen met leden de belangrijkste thema's en dilemma's inventariseren en bespreken. Op deze wijze willen we tot een agenda voor de toekomst komen, een agenda die wat mij betreft de aanzet vormt voor een positieve beeldvorming rondom ons beroep."