'Eerste Kamer moet voorstel accountancy terugsturen'
Ruud Vergoossen hoopt dat de Eerste Kamer de Wet op het accountantsberoep en de amendementen daarop 'per ommegaande post' terugstuurt naar de Tweede Kamer. Dat schrijft de registeraccountant en hoogleraar vandaag in het Financieele Dagblad.
Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer in met de Wet op het accountantsberoep (Wab), die de fusie van NIVRA en NOvAA tot NBA regelt, maar nam daarnaast ook, 'ondoordacht en op oneigenlijke gronden' aldus Vergoossen, amendementen aan over verplichte kantoorroulatie en een verbod op adviesdiensten bij controlecliënten.
Hoewel Vergoossen sympathiek staat tegenover een strikte scheiding van controle en advies bij organisaties van openbaar belang, vindt hij het optreden van de Tweede Kamer ondoordacht. "Nederland gaat behoorlijk uit de pas lopen met wat internationaal gebruikelijk is. Daarnaast is in Europa wetgeving onder handen die rechtstreekse werking heeft en de nationale wetgevers in de EU zal passeren. Hierdoor zullen wij in Nederland in korte tijd (onnodig) worden geconfronteerd met ingrijpende wijzigingen."
"Een aantal Kamerleden had zijn scoringsdrift beter in toom kunnen houden en zich moeten concentreren op de onderwerpen waar de Wab zelf over gaat: de fusie van de accountantsberoepsorganisaties en de vakbekwaamheidseisen van accountants."
"Vooral op dat laatste punt heeft de Tweede Kamer de boot gemist", stelt Vergoossen. "Er wordt nog steeds onvoldoende onderscheid gemaakt tussen accountants werkzaam in het grootbedrijf en mkb-accountants. Daardoor sluit de opleiding van de mkb-accountants niet aan op de behoeften in het midden- en kleinbedrijf en de daadwerkelijke beroepsuitoefening van deze accountants. De noodkreet van de door de minister van Financiën ingestelde Commissie Eindtermen Accountantsopleiding heeft helaas niet mogen baten. We moeten daarbij niet vergeten dat het mkb maar liefst 95% van het totaal aantal ondernemingen omvat."
Vergoossen hoop daarom dat de Eerste Kamer het wetsontwerp terugstuurt naar de Tweede Kamer met het verzoek 'het huiswerk over te doen'.