Aandacht voor brief Actal en rol NBA duurt voort
De berichtgeving over de brief van Actal aan de Tweede Kamer en de rol daarbij van de NBA, duurt voort. Na een uitgebreid verslag op Accountancynieuws.nl publiceert het Financieele Dagblad vandaag zowel een opiniebijdrage van Marcel Pheijffer als een samenvatting van de gebeurtenissen en discussie tot nu toe.
De zaak draait om het advies van Actal aan de Tweede Kamer over de kosten van twee accountancyamendementen (verplichte kantoorroulatie, scheiding controle en advies) waarover een dag later zou worden gestemd. Die kosten zouden voor het bedrijfsleven naar schatting 75 miljoen euro bedragen. De NBA verwees later in diverse uitingen naar het Actal-cijfer.
Naar later bleek, was dit door bedrag vooral gebaseerd op een met voorbehoud omklede berekening door de NBA. Actal heeft die berekening naar eigen zeggen wel bij andere bronnen getoetst.
In een uitgebreid bericht op Accountancynieuws (21 februari) zegt NBA-directeur Berry Wammes dat het door Actal genoemde bedrag van 75 miljoen inderdaad ook in de berekeningen van de NBA voorkomt. "Ja dat klopt inderdaad, maar wel met een aantal voorbehouden. We hebben duidelijk laten weten dat het een indicatie was. De indicatieve berekening is vervolgens door ons aan Actal verstrekt met een duidelijke mondelinge toelichting op de uitgangspunten, zodat deze door Actal aangepast konden worden als men het er niet mee eens was. Deze zijn door Actal meegenomen, waarbij werd aangegeven dat men over meerdere bronnen beschikte die overigens in diezelfde richting wezen."
Vooralsnog blijft onduidelijk wie die andere bronnen zijn. "Ondanks herhaald aandringen van de redactie van Accountancynieuws bij Actal om de namen van de andere bronnen bekend te maken, gebeurt dat niet", aldus Accountancynieuws gisteren.
Ook het Financieele Dagblad besteedt vandaag veel aandacht aan de kwestie.
In een opiniestuk in het Financieele Dagblad van vandaag noemt Marcel Pheijffer, hoogleraar en blogger op Accountant.nl, de berekening 'op voorhand volstrekt ongeloofwaardig'. Hij pleit er voor dat de NBA die openbaar maakt.
Daarnaast publiceert het FD van vandaag een uitgebreide samenvatting van de gebeurtenissen en discussie tot toe. Zie hieronder:
Fall-out accountantsdiscussie slaat terug op beroepsorganisatie NBA (FD)
Piersma, J., woensdag 22 februari 2012
Onder accountants is de deining over nieuwe strenge wetgeving, die vorige week in de Kamer is aangenomen, nog niet tot rust gekomen. Beroepsorganisatie NBA en adviesorgaan Actal liggen onder vuur voor de wijze waarop gelobbyd is.
De Tweede Kamer heeft vorige week voor wetgeving gestemd die er stevig inhakt bij de beroepsgroep. Accountantskantoren die de boekencontrole doen bij beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen mogen niet langer andere diensten leveren en moeten eens in de acht jaar vervangen worden door een ander kantoor. Deze strenge aanpak is bedoeld om de controlerend accountant zo onafhankelijk mogelijk te maken, zodat zijn handtekening niet langer wordt aangetroffen onder de jaarrekening van frauderende bedrijven en omvallende banken.
De wetsvoorstellen kregen de steun van een opmerkelijke politieke combinatie, die naast de PvdA, GroenLinks en SP ook de PVV omvatte. Beroepsorganisatie NBA heeft in de aanloop naar de stemming steeds laten weten deze strenge regels niet te steunen. Daags voor de stemming kreeg de NBA plotseling steun uit onverwachte hoek. Actal, het college dat regering en parlement adviseert over regeldruk, stuurde op eigen initiatief een kritische brief aan de Kamer over de wetgeving.
Volgens Actal was de regeldruk van de wetgeving niet in kaart gebracht, zodat niet vastgesteld kan worden of kosten en baten met elkaar in verhouding zijn. Vervolgens constateerde het adviescollege dat ‘signalen uit het veld erop duiden dat de amendementen de regeldruk disproportioneel kunnen doen toenemen, met naar schatting zo'n € 75 mln per jaar'.
Dit bedrag kwam vervolgens weer terug in publieke uitingen van de NBA. In deze krant schreef NBA-directeur Berry Wammes: 'Deze maatregel levert geen enkele meerwaarde op, maar kost het bedrijfsleven en de overheid volgens berekeningen van Actal, de toezichthouder op de regeldruk, jaarlijks wel 75 miljoen extra.'
De initiatiefnemer tot de wetgeving, PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk, gaf vorige week op de dag van de stemming al lucht aan zijn verbazing over de actie van Actal. ‘Signalen uit het veld reproduceren is niet de taak van Actal. Het adviescollege heeft zich voor de lobby laten spannen.'
De zaak werd nog interessanter toen begin deze week duidelijk werd dat Actal wat betreft de kosten van de wetgeving zijn licht had opgestoken bij de NBA. Tegenover Nu.nl verklaarde een woordvoerder van Actal dat het adviescollege ‘zowel actief als passief' informatie heeft gevraagd uit het beroepsveld. Verder erkent de woordvoerder dat de NBA als enige berekeningen heeft aangeleverd. Er waren ook andere bronnen, maar die wil Actal niet noemen. Op zijn beurt bevestigt een woordvoerder van de NBA dat Actal de beroepsorganisatie om een berekening had gevraagd.
Deze gang van zaken doet onder accountants wenkbrauwen fronsen. Zo schrijft Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode, vandaag op de optiekpagina van deze krant dat de NBA 'volstrekt ongeloofwaardige' cijfers heeft geproduceerd en dat de handelswijze en berekening van de NBA het predicaat ‘misleidend' verdienen. Op de gespecialiseerde site Accountant.nl krijgt hij bijval van vakbroeders, hoewel sommigen er ook wel begrip voor tonen voor de NBA scherp aan de wind zeilt met een lobby tegen wetgeving waar zij niets in ziet.
Op zijn beurt geeft directeur Wammes van de NBA op dezelfde site aan dat de NBA aan Actal duidelijk heeft gemaakt dat de berekening vanwege de beperkte tijd met het nodige voorbehoud moest worden gebruikt. Actal gaf bovendien aan over meerdere bronnen te beschikken. 'De verantwoordelijkheid voor de totstandkoming en inhoud van de uiteindelijke brief lag en ligt volledig bij Actal.'
En daarmee belandt de bal weer op de helft van Actal. Wat SP-kamerlid Ewout Irrgang betreft, heeft het adviescollege zich in de kijker gespeeld voor bezuinigingen. 'Een adviesorgaan dat zulke slechte adviezen geeft, daar zit niemand op te wachten.'