Nieuws

Reactie NBA op rapport Monitoring Commissie

De NBA heeft met belangstelling kennis genomen van het vierde rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. De beroepsorganisatie is verheugd dat de naleving van de code door Nederlandse beursfondsen onverminderd hoog is.

Voor goede corporate governance is een heldere en volledige verantwoording door de onderneming een belangrijk uitgangspunt. De accountant schenkt bij de controle van de jaarrekening aandacht aan de verantwoording over de naleving van de code.

Zoals in de rapportage valt te lezen wordt van sommige best practice bepalingen in de code afgeweken zonder dat hier door de vennootschap melding van wordt gemaakt. De NBA ziet daar nog ruimte voor verbetering.

De Monitoring Commissie roept in haar rapport op tot versterking van de rol van de accountant bij de naleving van de code: "Om te voorkomen dat onduidelijkheid bestaat over de toepassing of afwijking van een codebepaling bepleit de Commissie een sterkere rol van de accountant bij het controleproces van de verslaggeving over naleving van de Code. De accountant zou volgens de Commissie actiever moeten toetsen of de onderneming een juist en volledig beeld geeft van de naleving." (Citaat rapport, par.1.1.3)

Deze oproep sluit aan bij het beleid van de NBA. De beroepsorganisatie is graag bereid om aan betere naleving van de code bij te dragen. Daarmee wordt verdere invulling gegeven aan de poortwachtersfunctie van de accountant*. Het overleg hierover met relevante partijen is reeds in gang gezet.

* Zie het NBA Adviesrapport 'Verbreding poortwachtersfunctie, Meer zekerheid bij meer informatieve rapportages' (oktober 2011) waarin aanbevelingen worden gedaan op het gebied van geïntegreerde verslaggeving door ondernemingen en de wijze waarop accountants daar zekerheid bij kunnen verschaffen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.