GT: Effect verplichte aanbesteding niet gelijk aan kantoorroulatie
Verplichte periodieke aanbesteding van de accountantscontrole heeft niet hetzelfde effect als verplichte kantoorroulatie. Dat schrijft Grant Thornton in een brief aan de Eerste Kamer.
Die behandelt morgen de Wet op het accountantsberoep en de door de Tweede Kamer aangenomen amendementen daarop.
Op vragen van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel en de amendementen, antwoordde toenmalig minister van Financiën dat effect van de verplichte kantoorroulatie ook kan worden bereikt met minder vergaande maatregelen, zoals een periodieke verplichte aanbesteding van de controleopdracht en een meer prominente rol van de auditcommissie van de controlecliënt daarbij.
Onterecht, zo stelt Grant Thornton. Verplichte aanbesteding zal volgens het kantoor "zeker niet hetzelfde effect teweegbrengen. Immers, zo'n aanbesteding kan een formele exercitie zijn voor de bühne. Hetzelfde kantoor kan meedoen en daarmee wordt de gewenste onafhankelijkheid zeker niet bereikt."
Bovendien blijkt uit de memorie van antwoord niet eenduidig hoe de aanbesteding in de praktijk uitgevoerd moet worden, aldus Grant Thornton.
"In de memorie van antwoord wordt ook ingegaan op de vraag of door roulatie de kwaliteit van het geleverde accountantswerk bevorderd wordt. Duidelijk is dat men hierover sceptisch is. Bewijzen worden echter niet geleverd, alleen veronderstellingen, zodat de veronderstelling dat roulatie juist de kwaliteit kan verbeteren ook houdbaar is. Blijkt niet juist uit de praktijk dat kwaliteit wordt verbeterd door een nieuwe kijk op - in het verleden ingenomen - standpunten, en juist door een nieuwe accountant?"
Volgens Grant Thornton draagt een goed georganiseerde kantoorroulatie ook bij aan de marktwerking in de accountantsbranche. "Hierdoor zullen de ontwikkelingen beter en sneller geabsorbeerd worden door de beroepsgroep. Een kwalitatieve meerwaarde."
Het kantoor is er ook niet van overtuigd dat verplichte roulatie ten koste zou gaan van de opgebouwde kennis. "Dit is erg relatief. Immers de contractduur is vermoedelijk acht jaar voordat er gerouleerd moet worden. De inwerkperiode beslaat hiervan maar een klein deel. Ook nu kunnen zowel bij de onderneming als bij de kantoren mensen rouleren en moet er zodoende constant kennis worden overgedragen. Daarnaast heeft de opvolgend accountant altijd de mogelijkheid om met de oude accountant in overleg te treden en de dossiers in te zien."
Grant Thornton zegt in zijn reactie voorstander te zijn van 'consortium audit', waarbij meerdere kantoren betrokken zijn bij delen van een groepscontrole. "Hierdoor ontstaat een natuurlijke professioneel-kritische discussie tussen de twee betrokken kantoren, zonder dat dit tot extra kosten hoeft te leiden, zoals bij een joint audit."
Grant Thornton pleit voor een gefaseerde inwerkingtreding van de wet, onder andere om de kosten acceptabel te houden.