Nieuws

Vijf middelgrote kantoren prefereren ander dan partnermodel

Vijf van de vijftien grootste Nederlandse accountantsorganisaties prefereren alternatieven voor het partnermodel. "Het partnermodel werkt kortetermijndenken in de hand."

De motieven voor de keuze voor een ander dan het partnermodel variëren, evenals de mening van andere deskundigen over de voordelen. Dat blijkt uit een artikel in het oktobernummer van Accountant. 

Bij de recente fusie tussen GIBO Groep en Flynth ruilden de Flynth-partners hun aandeelhouderschap in voor een werknemerschap. Flynth is een bv waarvan de aandelen in handen zijn van een stichting. Iedereen die bij Flynth werkt, is in loondienst, dus ook de gewezen partners van 'het oude' Flynth. 

"Wij geloven niet in de ongelijkheid die het partnermodel met zich meebrengt", zegt bestuursvoorzitter Wim Schipper van Flynth. "Delen in de winst zou de betrokkenheid bij de organisatie versterken, maar het komt erop neer dat een klein deel van de organisatie deelt in de winst en het andere deel niet. Moet je dat willen? Vergroot dat de betrokkenheid? En hoe zit het dan met die betrokkenheid als het eens een keer eens wat minder goed gaat?" 

Van de grootste vijftien Nederlandse accountantsorganisaties hebben naast Flynth ook Accon AVM, Alfa, ABAB en Countus alternatieve modellen. 

Ook de aandelen van Accon AVM zijn in handen van een stichting. Bestuursvoorzitter Peter Feijtel vindt dat er "in de huidige discussies over ons vak" ook gekeken kan worden naar de eigendomsstructuur van kantoren. "Het gevaar van de partnerstructuur is het excessieve verdienmodel. Dat kan er namelijk toe leiden dat de accountant onvoldoende serieus wordt genomen." 

Verder ziet Feijtel dat alternatieven voor het partnermodel aansluiten bij trends op de arbeidsmarkt. "Jongeren zijn niet wars van geld, dat zeker niet, maar ik hoor ze ook steeds vaker zeggen: er is meer dan geld alleen. En dan zoeken ze toch meer een organisatie die, hoe zal ik het zeggen, eerder rond Rijnlandse dan rond Angelsaksische principes is opgebouwd." 

De meningen over deze alternatieven voor het partnermodel verschillen. Zo zou Jan Bouwens, hoogleraar Accounting aan de Tilburg University, een afscheid van het partnermodel niet toejuichen. "Want het is een democratisch model. De partners fungeren als het ware als een vergadering van aandeelhouders, die het management kan terugroepen. De stichtingsvorm heeft meer weg van een dictatuur: aandeelhouders zijn monddood gemaakt en het stichtingsbestuur heeft het voor het zeggen." 

Schipper (Flynth) vindt juist een bestuur dat telkens gekozen wordt door de vennoten "niet helemaal zuiver". "Het werkt kortetermijndenken in de hand. Een professioneel bestuur is goed voor de continuïteit en maakt het mogelijk strategisch met een langetermijnperspectief te opereren." 

Dat is ook een van de voordelen die Fou-Khan Tsjang noemt, bestuursvoorzitter van Alfa Accountants. Alfa heeft een model waarbij de aandelen van de bv zijn gecertificeerd en de zeggenschap ervan ligt bij een stichting. Het economische eigendom ervan is echter in handen van management (veertig procent) en personeel (zestig procent). "Iedereen die drie jaar in dienst is, kan certificaten kopen." 

Momenteel heeft zestig procent van alle medewerkers een financieel belang in Alfa. Het model verenigt volgens Alfa 'het beste van twee werelden': "De besluitvorming kan sneller gaan dan in een partnerstructuur, maar we missen niet de grotere betrokkenheid van medewerkers die het gevolg is van hun financiële participatie." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.