Nieuws

KPMG ontkent druk op Vestia bij goedkeuring jaarrekening

Het Financieele Dagblad meldt dat KPMG volgens ingewijden geen goedkeuring wil geven aan de jaarrekening 2011 van Vestia als de woningcorporatie niet belooft geen schadeprocedures te starten tegen de KPMG-accountant die de jaarrekening 2010 goedkeurde. Volgens KPMG is dit 'absolute onzin' en staat het kantoor juist zelf onder druk vanwege de dreigende claims.

Vestia kwam begin dit jaar in grote problemen vanwege een miljardentekort op zijn derivatenposities. In april trok KPMG de controleverklaring over de jaarrekening 2010 in omdat er twijfels waren gerezen of de derivatentransacties juiste in de jaarrekening waren verwerkt. Het huidige Vestia-bestuur zou claims tegen KPMG overwegen vanwege de onterechte goedkeuring van de jaarrekening. 

Tegen de KPMG-accountant die de jaarrekening 2010 goedkeurde is een tuchtklacht ingediend door Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI). Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een tuchtklacht aangekondigd. 

KPMG ontkent volgens de krant dat het kantoor een vrijwaringsclausule van Vestia eist als voorwaarde voor een goedkeuring van de jaarrekening. Volgens een woordvoerder is de jaarrekening van Vestia nog niet klaar. Daarnaast staat KPMG juist zelf onder druk. 

"We kijken serieus of voortzetting van de relatie met Vestia mogelijk is in het licht van deze situatie", zo citeert het FD de woordvoerder. "Dreigt een cliënt met een claim, dan moet je je afvragen of je nog onafhankelijk kunt opereren. Het antwoord is: nee, tenzij. Juist als we doorgaan bij Vestia hebben we wat uit te leggen." 

Wel is het mogelijk dat het kantoor uit 'maatschappelijk belang' aanblijft. "Want stappen wij op, dan heeft dat grote repercussies voor Vestia. Een grote organisatie zonder jaarrekening, terwijl financiers van Vestia nu al roepen: waar blijft die jaarrekening 2011?"

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.