Nieuws

KPMG heroverweegt relatie Vestia na mogelijke tuchtklacht

KPMG heroverweegt haar relatie als controlerend accountant van Vestia. Aanleiding is de mededeling van de woningcorporatie van een mogelijke tuchtklacht tegen de accountant. Deze week hakt KPMG de knoop door.

Deze informatie volgt na berichtgeving van het FD over pressie van KPMG op Vestia. Volgens de krant zou KPMG de jaarrekening over 2011 pas willen goedkeuren als Vestia geen schadeclaim indient tegen de accountant. 

Maar volgens woordvoerder Jan-Willem Wits van KPMG is er van een eventuele schadeclaim geen sprake. "Daar hebben we niets over gehoord. We weten alleen dat Vestia overweegt om een tuchtklacht in te dienen." 

Dat KPMG de jaarrekening over van Vestia nog niet heeft goedgekeurd, heeft volgens Wits te maken met voorschreven procedures. "Op het moment dat Vestia overweegt om een tuchtklacht tegen ons in te dienen, schrijven regels voor dat wij ons dienen te beraden." 

"We moeten nagaan of we onder die omstandigheden nog onafhankelijk kunnen zijn als controlerend accountant. Doorgaans is het antwoord in zulke omstandigheden nee, tenzij. Maar we kunnen Vestia ook niet zo maar laten vallen, dit vraagt om een zorgvuldige afweging." 

"Vanwege de voortgang van het maatschappelijk verkeer is het belangrijk dat er uitsluitsel komt over de jaarrekening 2011 van Vestia. Met deze tuchtklacht is een nieuwe situatie ontstaan waarover we deze week de knoop doorhakken. Overigens is de controle nog lang niet afgerond. Er staan nog belangrijke onderwerpen op de agenda." 

Wits ergert zich aan de stelligheid waarmee het FD uitspraken van anonieme bronnen tot feiten verheft. Het bericht is massaal overgenomen door andere media. Zo kopt de financiële website Z24: "KPMG op ramkoers met Vestia". 

"Ik word moe van de berichtgeving waarin anonieme bronnen worden aangehaald waarvan de uitspraken als feiten worden gepresenteerd", vervolgt Wits. "Ik heb geen idee over welke bronnen het FD het heeft. Zet de beschuldigingen dan tussen aanhalingstekens, zodat duidelijk is dat het om citaten gaat." 

Vestia laat desgevraagd weten niet op de kwestie te reageren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.