Celstraffen voor boekhoudfraude Weyl
De algemeen directeur van het failliete Weyl Beef is tot twee jaar cel veroordeeld voor fraude en het publiceren van onware (jaar)stukken. De financieel directeur kreeg twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De twee hebben met fictieve rekeningen, gefingeerde leveringen en te positieve jaarrekeningen geldschieter Fortis en zo'n zeshonderd crediteuren gedupeerd.
De rechtbank Almelo tilt zwaar aan de "verkeerde keuze" van de directeuren om het bedrijf ten koste van anderen in leven te houden terwijl het in 2001 technisch al failliet was. Hierdoor hebben zij de problemen "feitelijk doorgeschoven naar andere bedrijven, met name de financiële instellingen wier betalingen het bedrijf in leven hielden".
Weyl heeft jarenlang het bedrijfsresultaat en het eigen vermogen geflatteerd. De algemeen directeur en de financieel directeur "hebben het ene gat met het andere gevuld en de ene leugen op de andere gestapeld, waarbij van het eigen administratief personeel werd verlangd hieraan mee te werken".
Bij de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met de "grote impact" van het faillissement. In totaal 590 crediteuren hebben 50 miljoen geclaimd bij de curator en de Fortis bank in België 25 miljoen. De directeuren hebben met hun fraude "het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer in gepubliceerde jaarrekeningen, voorzien van een goedkeurende verklaring van een gerenommeerd accountantskantoor", ondermijnd. Want zonder de positieve voorstelling van zaken in de jaarstukken en de afgegeven goedkeurende verklaring "waren de kredietverlenende instellingen niet overgegaan tot het verstrekken van financieringen".
Terwijl de financieel directeur zich nog enigszins bekommerde om de belangen van de werknemers, eiste de algemeen directeur dat werknemers meewerkten aan de fraude. De algemeen directeur is bovendien ook verantwoordelijk voor het publiceren van valse (jaar)stukken. Daarom valt de straf voor hem hoger uit dan die voor de financieel directeur. Gezien de ernst van de fraude legt de rechtbank zelfs hoger straffen op dan de officier van justitie heeft geëist.
Gerelateerd
Pathé doet onderzoek naar vermeende fraude
Bioscoopconcern Pathé doet onderzoek naar een vermeende fraudezaak binnen het bedrijf. De recente schorsing van zowel de algemeen directeur als de financieel directeur...
Bewust wegkijken bij Weyl niet aangetoond
De curatoren van het failliete vleesbedrijf Weyl hebben niet kunnen aantonen dat de controlerend accountant wist van de fraude en bewust heeft weggekeken. Dat zegt...
Curatoren Weyl claimen miljoenen bij KPMG
De curatoren van het failliete vleesbedrijf Weyl bereiden een miljoenenclaim voor tegen KPMG.
Voormalig KPMG-accountant in hoger beroep inzake Weyl
De voormalige KPMG-accountant die door de Accountantskamer werd doorgehaald in de zaak Weyl gaat in hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Goedgelovige accountant sluit ogen voor fraudesignalen
De controlerend accountant van vleesverwerker Weyl was zeer onoplettend en veel te onkritisch. Hij had meer oog moeten hebben voor de frauderisico's. Er zijn echter geen aanwijzingen dat hij op de hoogte was van de fraude.