Nieuws

‘Advies btw-correctie over zakenauto kan bedrijf tonnen kosten’

Als het aan de advocaat-generaal van de Hoge Raad ligt, blijft de btw-correctie voor de zakenauto beperkt tot alleen schone wagens. Haar advies staat haaks op twee gerechtelijke uitspraken. Fiscaal jurist Leo van Loo van KPMG Meijburg & Co vreest dat een aantal ondernemers diep in de buidel moet tasten als de Hoge Raad het advies overneemt.

"Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal opvolgt zijn we weer terug bij af", zegt Leo van Loo, partner van KPMG Meijburg & Co. Hij verwijst naar een slepende procedure over btw-aftrek voor de auto van de zaak. 

"Het gaat hier nog maar over een advies, niet meer en niet minder. De Hoge Raad moet nog uitspraak doen, maar de advocaat-generaal is niet de eerste de beste die zich over deze zaak uitspreekt. Hier is een groot financieel belang van de overheid mee gemoeid dat in de honderden miljoenen euro's kan belopen." 

Van Loo reageert op het advies van Mariken van Hilten, advocaat-generaal van de Hoge Raad. Die heeft geadviseerd in een fiscale zaak waarover de Hoge Raad nog uitspraak moet doen. De zaak draait om btw-correctie voor auto's van de zaak waarmee gebruikers ook privé rijden. 

Over deze zaak is in 2010 een procedure aangespannen bij de Rechtbank Haarlem, die ook in hoger beroep is gewonnen door een ondernemer. "We hebben als belastingadvieskantoren afgesproken met het ministerie van Financiën dat enkele proefprocedures worden gevoerd die model staan voor alle nog te voeren procedures", aldus Van Loo. 

Tot twee keer toe hebben rechters vastgesteld dat ondernemers met een auto van de zaak minder btw hoeven af te dragen vanwege het privégebruik van hun zakenauto's, dan wat de belastingdienst voor ogen stond. 

Deze correctie in het voordeel van de automobilist werd vorig jaar opgelegd door de Rechtbank Haarlem, met een beroep op het gelijkheidsbeginsel. De ongelijkheid berustte volgens de rechters op een maatregel van het ministerie van Financiën, die milieuvriendelijke auto's minder zwaar belastte dan andere auto's. 

De staatssecretaris van Financiën had die btw-correctie vastgesteld op 12% van het bedrag dat voor de loonbelasting/inkomstenbelasting voor privégebruik wordt gehanteerd. Voor auto's met een lage CO2-uitstoot gold daardoor in 2008 een btw-correctie van 12% x 14% x catalogusprijs van de auto. Voor andere auto's gold een correctie 12% x 25% x catalogusprijs. 

Een ondernemer vocht dit verschil aan en de rechter gaf hem gelijk. Een auto van de zaak zonder verlaagde CO2-uitstoot is feitelijk en juridisch hetzelfde als een auto van de zaak mét een verlaagde CO2-uitstoot. Gelijke gevallen werden hier ongelijk behandeld, dus moest de lage btw-correctie voor alle auto's worden toegepast. Begin dit jaar bekrachtigde het Gerechtshof Amsterdam het vonnis. 

Het gevolg was dat tienduizenden ondernemers bezwaar hebben aangetekend. Het voordeel bedraagt per auto enkele honderden euro's. 

"Daar is in 2010 nog bijgekomen dat voor elektrische auto's helemaal geen bijtelling meer geldt", aldus Van Loo. "Met een beroep op het gelijkheidsbeginsel zou de correctie over 2010 en de eerste helft van 2011 helemaal kunnen vervallen." 

Maar in het advies van de advocaat-generaal staat het anders. Die hanteert als regel dat het ministerie zich bij het schrijven van de maatregel over btw-correctie niet bewust was van begunstigend beleid. Een beroep op schending van het gelijkheidsbeginsel is dan alleen mogelijk als dat beleid ten gunste was van een bepaalde groep én als het ministerie niets had gedaan nadat het duidelijk werd dat wel sprake was van begunstigend beleid. 

"Het Gerechtshof had weinig woorden nodig en oordeelde dat het niet goed denkbaar is dat de staatssecretaris wist dat wel degelijk sprake was van begunstigend beleid. De advocaat-generaal denkt daar dus anders over. De voorlopige conclusie is dat de overheid nog niet in het ongelijk is gesteld, om het maar zo te zeggen." 

Als de Hoge Raad het advies overneemt van de advocaat-generaal, kan dat nare financiële gevolgen hebben voor menig ondernemer, stelt Van Loo. "Veel van hen hebben de huid al verkocht voordat deze beer definitief was geschoten." 

"Het nadeel kan honderden euro's tot tonnen per bedrijf bedragen. Het is voor veel ondernemers wellicht een houvast dat de Hoge Raad het advies niet altijd overneemt. Zeker in deze zaak acht ik die kans aanwezig."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.