Accountantsthriller 'Struikelbank' nu ook in boekhandel
Sinds deze week ligt de officiële uitgave van de prijswinnende roman 'Struikelbank' van voormalig KPMG-partner Sybren Kalkman in de boekhandels. "Accountants hebben geheimhoudingsplicht, maar mijn ervaring bij KPMG speelt natuurlijk wel door in het boek". Kalkman is inmiddels bezig met een vervolg.
Voor het manuscript van het eerder in eigen beheer uitgegeven boek kreeg Kalkman op 30 oktober 2011 de Haarlemse Debuutprijs. De wedstrijd is een initiatief van Kunstenaarssociëteit Nieuw Teisterbant en de Bibliotheek Haarlem en bedoeld voor aanstormend schrijftalent uit Haarlem en omstreken.
Ex-KPMG-partner Kalkman is onder meer medeauteur van het bekende rapport 'De accountant, morgen?', een studie van de NIVRA-commissie Toekomst Verkenning uit 1971.
Struikelbank is zijn vierde fictieboek en zit volgens de auteur zelf "wat tussen genres in". Het speelt tegen de achtergrond van de kredietcrisis en is gebaseerd op drie aan de werkelijkheid ontleende gevallen. In het boek bijt de net gepensioneerde accountant Rob van Dam zich vast in een aantal verdachte financiële kwesties bij een fictieve Nederlandse bank.
De diepgang waarmee de kredietcrisis aan de orde komt is voor een thriller ongebruikelijk. "Accountants hebben geheimhoudingsplicht, maar mijn ervaring bij KPMG speelt natuurlijk wel door in het boek", zegt Kalkman. "Daarnaast heb ik elk van de gevallen vereenvoudigd en heftiger, crimineler, gemaakt. Maar ondanks de overdrijving ligt wat ik beschrijf toch nog vrij dicht bij de werkelijkheid."
Kalkman heeft een boekenachtergrond. Zijn moeder en zijn grootvader waren boekhandelaar in literaire boekhandels. Hij heeft altijd in straf tempo gelezen en hij houdt van schrijven. "Ik ben bovendien nieuwsgierig, bijvoorbeeld naar de oorzaken van de crisis, naar de samenhang. Voor 'Struikelbank' kwam er wel iets bij: ik was boos. De crisis is vooral ontstaan door overdrijving."
"Ik geloof dat ons systeem grote fouten heeft maar niet fout is. Prikkels zijn evenmin verkeerd, overdreven, perverse prikkels wel. Ik ben bang dat we naar een maatschappij toe gaan met een steeds grotere onderkant van mensen die uit de boot vallen. Dat hangt samen met verschil in economische macht. Dat verschil is onvermijdelijk en op zich niet erg. Maar als mensen de macht die ze hebben zien als een vrijbrief om elke ruimte ten eigen bate in te nemen is het anders.
"Machtigen" moeten hun houding veranderen. Noblesse oblige. Je bent nog altijd zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop je je macht gebruikt. Veel "machtigen" zien dat niet. Ik hoop dat dit boek ze aan het denken zet."
Sybren Kalkman is nu druk bezig met de voorbereidingen op het vervolg van "Struikelbank". Daarnaast is hij bezig met een spannende, historische roman die zich afspeelt in Venetië.
Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel.