Nieuws

Milde straf en herkansing voor frauderende RA

Een hoofdstedelijke registeraccountant heeft tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen. Hij heeft onjuiste loonbelastingaangiften gedaan, valse facturen opgemaakt en de Belastingdienst tegengewerkt bij het boekenonderzoek.

De accountant deed  voor zijn bv, een accountantskantoor, onjuiste aangiften loonbelasting en premie volksverzekeringen.  

Toen de Belastingdienst de boeken wilde komen onderzoeken, heeft de accountant de afspraken daarvoor herhaaldelijk met smoezen afgezegd. Toen het onderzoek uiteindelijk plaatsvond, stuitte de Belastingdienst op valse facturen. De accountant stuurde op grond van een managementovereenkomst facturen met btw naar de voorloper van accountantskantoor Crowe Horwath. Het kantoor betaalde de nota's inclusief btw. Maar in de administratie van zijn eigen bv bewaarde de accountant nota's zonder btw.

De rechtbank Amsterdam heeft de accountant daarom onlangs veroordeeld wegens onjuiste aangifte, valsheid in geschrifte en niet meewerken aan onderzoek van de Belastingdienst.

Proeftijd

De rechtbank is kennelijk niet ongevoelig gebleven voor het beroep op de persoonlijke omstandigheden van de accountant. Want hoewel de feiten ernstig zijn en de accountant zijn voorbeeldfunctie niet heeft vervuld en het vertrouwen in de beroepsgroep heeft geschaad, volstaat de rechtbank met een werkstraf van tweehonderd uur. Ook al omdat de fraude dateert van 2003 en de tegenwerking van 2007.

De rechtbank wil de pogingen van de accountant, die nog is ingeschreven in het register, om nieuw werk te vinden niet dwarsbomen. Daarom krijgt hij ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.