Deloitte leidt onderzoek naar UBS-fraude
Engelse en Zwitserse toezichthouders hebben Deloitte aangewezen om onderzoek te doen naar de miljardenfraude bij de Zwitserse bank UBS. Beleggers vrezen dat het risk management van de bank zwak is. De gearresteerde effectenhandelaar werd drie jaar geleden al verdacht van fraude.
heeft als opdracht meegekregen om in kaart te brengen hoe de ongeautoriseerde handel in effecten kon plaatsvinden zonder dat controles die tijdig aan het licht brachten.
Volgens de officiële berichtgeving van de autoriteiten zullen de onderzoekers kijken naar "the details of the unauthorised trading activity; the control failures which permitted the activity to remain undetected; and ... an assessment of the overall strength of UBS's controls to prevent unauthorised or fraudulent trading activity in its investment bank"
Daarnaast onderzoekt UBS de affaire zelf, onder leiding van haar onafhankelijke bestuurder David Sidwell, voormalig cfo van JPMorgan. De fraude zou zijn gepleegd door Kweku Adoboli, die niet gemachtigd zou zijn om voor grote bedragen te handelen, maar die dat toch kon doen. Hij werkte in Londen, de reden waarom zowel de Britse financiële toezichthouder Financial Services Authority (FSA) als de Swiss Financial Market Supervisory Authority (Finma) bij het fraudeonderzoek betrokken zijn.
Steeds meer details over de fraude komen naar buiten. Niet alleen zou de omvang ervan groter zijn dan eerder gemeld (2,3 miljard in plaats van 2 miljard dollar), ook zou de gearresteerde effectenhandelaar al in 2008 verdacht zijn van fraude.
De bank staat van alle kanten onder druk om schoon schip te maken. Media betwijfelen of bestuursvoorzitter Oswald Grübe kan aanblijven. Hij weigert echter om op te stappen, omdat hij niet schuldig is. Wel erkent hij verantwoordelijkheid.
De drie grote rating agencies overwegen om de rating van UBS te verlagen. Er is onvoldoende vertrouwen in het risicomanagement van de bank. "We expect UBS will come under material pressure from shareholders and Finma to review its investment bank business ... the trading loss being the final straw, leading to material restructuring", aldus JP Morgan Chase in een brief aan haar beleggers.
In Zwitserland wordt het belang van bankentoezicht nog eens benadrukt. "Experience has shown we have to regulate, we have to control. Banks still haven't learnt. They think they can regulate themselves. That's just not so", aldus Hildegard Fässler, een financieel specialist en lid van het Zwitsers parlement.