Nieuws

AFM-voorzitter: meer openheid banken en overheden over risico's nodig

Banken en overheden moeten meer openheid geven over financiële risico's van de huidige schuldencrisis. Dat bepleitte Ronald Gerritse, voorzitter van de AFM, vandaag op het SRA Nieuwspoortseminar in Den Haag.

Hij riep in zijn inleiding politici en toezichthouders op om bij te dragen aan het vertrouwen door open te zijn over de risico's van de crisis: "De bittere werkelijkheid is dat we, na de eerdere crisis in het najaar van 2008, nu opnieuw langs het randje gaan. Het is aan verantwoordelijke politici in heel Europa en ook aan de toezichthouders in al die landen om bij te dragen aan vertrouwen. Dat vertrouwen verdien je met eerlijkheid, niet door realiteiten uit de weg te gaan." 

Afwaarderingen

Hij steunde bovendien het eerdere pleidooi van Hans Hoogervorst, tegenwoordig voorzitter van de International Accounting Standards Board in Londen. Die pleitte onlangs voor eerlijke afwaarderingen op Griekse overheidsobligaties door financiële ondernemingen. 

"Hoogervorst heeft groot gelijk. Het is verontrustend dat de halfjaarcijfers van financiële instellingen in Europa in het zicht van de crisis niet overal dezelfde rapportagestandaarden lijken te respecteren. Wij hebben internationaal gekeken hoe het zit met de halfjaarcijfers van de banken in Europa. Een stuk of 10 van de 52 belangrijkste financiële instellingen in Europa blijken er bijzondere interpretaties van de boekhoudregels op na te houden en met onvoldoende afwaarderingen te rekenen." 

"Ik vind die constatering treurig. Treurig en contraproductief. Het maakt dat we een verwrongen beeld hebben van de verspreiding van risico's in het financiële stelsel in Europa. Sommige banken denken de markten misschien te kunnen foppen, maar het maakt het wantrouwen groter en de crisis alleen maar erger." 

Gerritse voegde eraan toe dat Nederlandse banken zich wel aan de internationaal afgesproken boekhoudregels houden. 

Eerlijkheid

Gerritse onderschreef bovendien de uitspraken van de president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot. "De nieuwe president van onze centrale bank heeft in zijn recente interviews met recht en reden gekozen voor eerlijkheid over hoe we er voor staan. Niet best, om zijn woorden kort samen te vatten." 

"Een faillissement van Griekenland is niet onafwendbaar, maar het is ook niet ondenkbaar. En houd er rekening mee dat een faillissement van Griekenland in een geïntegreerde financiële wereld met hoge kosten gepaard zou gaan. In Griekenland, in Portugal, in Italië, maar ook hier in Nederland. Dat is geen bangmakerij en het is nog altijd tegen te houden met gecoördineerd Europees optreden. Maar zo is de werkelijkheid en zo moet hij onder ogen worden gezien."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.