IASB-voorzitter Hoogervorst hekelt willekeur in afschrijvingen op Griekse schulden
Banken en verzekeraars zijn niet consistent geweest in het afschrijven op hun Griekse schuldpapieren. Dat schrijft voorzitter Hans Hoogervorst van de IASB in een brief aan de Europese beurswaakhond ESMA.
De brief aan de European Securities and Markets Authority (ESMA) is niet openbaar, maar de Financial Times heeft er inzage in gehad. Volgens de krant is de actie van Hoogervorst, voormalig voorzitter van de AFM in Nederland, zonder precedent. Hoogervorst spreekt van diepe bezorgdheid: "This is a matter of great concern to us", zo wordt hij in de Financial Times geciteerd.
De afboekingen komen voort vanuit het Europese reddingsplan voor Griekenland, waar ook de financiële instellingen aan meedoen. Sommige banken en verzekeraars zouden de helft hebben afgeboekt van hun Griekse schuldpapieren, anderen slechts een vijfde.
In de brief worden geen specifieke landen of instellingen genoemd, maar volgens een ingewijde zou het in het bijzonder gaan om de Franse bank BNP Paribas en de Franse verzekeraar CNP Assurances, die de waarde van hun Griekse schuldenpapieren met 21 procent hebben afgeboekt.
Beide partijen beargumenteren dat er in de markt geen duidelijke waardering bestaat voor de Griekse schulden, waardoor er geen afwaardering mogelijk is op basis van marktprijzen (fair value). Om die reden pasten de Franse instellingen een mark to model validation toe, een eigen waarderingsgrondslag om de waarde vast te stellen. Ter vergelijking: Royal Bank of Scotland boekte 733 miljoen pond sterling af op een geboekte Griekse schuld van 1,45 miljard pond sterling.
Hoogervorst bestrijdt in de brief dat er geen marktprijzen meer zijn en dat het principe van fair value moet plaatsvinden bij het afboeken van Griekse schulden door financiële instellingen in Europa. Hij hekelt het gebruik van eigen rekenmodellen. "Although the level of trading activity in Greek government bonds has decreased, transactions are still taking place. It is hard to imagine that there are buyers willing to buy those bonds at the prices indicated ... it is therefore difficult to justify that those models would meet the objective of a fair-value measurement".
Alle betrokkenen (IASB, ESMA, BNP Paribas en CNP Assurances) weigerden volgens de Financial Times commentaar.
UPDATE
De IASB heeft de bovengenoemde brief inmiddels vrijgegeven. "Following media reports of a letter from the IASB to ESMA on 4 August 2011, the IASB has decided to make available the letter regarding the accounting for Greek government bonds."