Nieuws

Deense fusie PwC en Grant Thornton zet kwaad bloed bij BDO

Grant Thornton gaat in Denemarken verder onder het vaandel van PwC. De 180 werknemers en negentien partners van Grant Thornton worden PwC'ers. Formeel is er sprake van een fusie, maar concurrenten noemen het een overname. BDO eist dat de EU de transactie verbiedt.

Door de samenvoeging, die op 1 juli gestalte krijgt, gaat PwC 1.600 werknemers en 151 partners tellen in Denemarken. Volgens Grant Thornton verbetert de fusie de mogelijkheid om klanten nog beter internationaal te bedienen, aldus partner Erik Stener Jørgensen. "Simultaneously, we are merging to create one of the leading auditing and consultancy houses that will embrace all sectors and disciplines and could supply all the products that our customers demand."

Grant Thornton International wijst er in een teleurgestelde reactie op dat de transactie zal leiden tot minder concurrentie in de accountancy. Dat kan de bezorgdheid onder Europese autoriteiten aanwakkeren, want die willen concurrentie in deze sector juist stimuleren. "These types of turnover may give rise to further concerns by regulatory authorities and the European Commission", aldus Ed Nusbaum, bestuursvoorzitter van Grant Thornton International. 

Grant Thornton is echter niet van plan de Deense markt op te geven. "We fully intend to maintain our already substantial presence in the Nordic countries and will now focus on finding a replacement firm. The strength of the Danish market means there are a number of candidate firms and we will take the time necessary to find a partner with a close strategic 'fit' and who shares our ambition to set Grant Thornton apart in the profession, to be a leader in our chosen markets, and to provide the complete range of audit, tax and advisory services to dynamic organisations", aldus Nusbaum. 

De fusie heeft al tot een reactie geleid van BDO. In een telefonisch interview met Accountancynieuws riep bestuursvoorzitter Jeremy Newman van BDO International de Europese Commissie op om de transactie te blokkeren. Ook hoopt hij dat de Deense mededingingsautoriteit een stokje voor de fusie steekt. Accountancynieuws sprak met Newman in het kader van het aannemen door de juridische commissie van het Europees Parlement van een definitieve versie van het verslag over het groenboek van de Europese Commissie. Het vergroten van de concurrentie in de auditmarkt is in de aanbevelingen van de juridische commissie het belangrijkste punt. 

Al jaren is de overmacht van de big four een pijnpunt van BDO, die wereldwijd op de vijfde plaats staat. In oktober vorig jaar vertelde Newman aan Accountant.nl dat hij vreest dat de voortschrijdende macht van de big four zal leiden uitmonden in een vicieuze cirkel waarin de kleinere kantoren het onderspit delven. 

"Dat is een heus probleem in alle lidstaten. En als het nog niet zo'n groot probleem is in een lidstaat, dan wordt het dat op termijn vanzelf. De big four zijn stuk voor stuk goede kantoren die prima kwaliteit leveren. Maar het probleem is dat ze door hun omvang steeds meer markt naar zich toetrekken. Daarmee trekken ze ook steeds meer talent aan, dat elders niet inzetbaar is. Dat is een vicieuze cirkel, want voor grote klanten is er buiten de grote kantoren steeds minder alternatief."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.