Nieuws

VU start opleiding voor bancaire accountants

De Vrije Universiteit in Amsterdam start een postgraduate opleiding Financial Professional in Banking (FPB). De opleiding richt zich op accountants, it-auditors, controllers, adviseurs en toezichthouders in de bancaire en verzekeringssector. In september gaat de eerste cursus van start.

"Uit onderzoek van de Vrije Universiteit is gebleken dat er bij de beoogde doelgroep belangstelling is voor deze studie", aldus Frans van der Wel, voormalig partner van KPMG en bestuurder van de nieuwe opleiding. "We denken dat accountants, controllers en toezichthouders meer moeten weten van de bancaire sector, vooral over de macro-economische achtergronden." 

"Belangrijk is dat zij signalen in de macro-economie gaan herkennen, zodat zij ontwikkelingen zien en daar rekening mee houden bij zaken als waardering en het uitvoeren van andere verantwoordelijkheden die uiteenlopen van toetsen en toezichthouden tot adviseren. Dat moet uiteindelijk resulteren in betere rapportages en controles van banken en in een beter toezicht." 

Deze kennis is nu onvoldoende aanwezig bij accountants en controllers, meent Van der Wel. "De kennis is er wel, maar die zit vooral bij bankiers. De nieuwe opleiding wil de kennis ook bij accountants en controllers brengen. Het is niet de bedoeling dat we bankiers gaan opleiden." 

Van der Wel ziet in de financiële crisis de noodzaak onderstreept van versterking van accountants en controllers in de financiële sector. "Maar ook zonder crisis waren we deze opleiding gestart. De plannen hiervoor dateren van voor de crisis." 

De opleiding laat in beginsel alleen RA's en RC's toe, maar kan deze toelatingseisen al naar gelang de omstandigheden aanpassen. Met elke kandidaat-cursist voert het opleidingsbestuur een gesprek over opleidingen, werkervaring, ambities en verwachtingen. "Het is ook denkbaar dat er cursisten worden toegelaten die geen RA of RC zijn", zegt Van der Wel. "De selectieprocedure is bedoeld om een groep studenten samen te stellen met een vergelijkbaar niveau." 

De opleiding telt vierhonderd contacturen, waarvan een deel bestaat uit meerdaagse seminars. Daar bovenop komt vierhonderd uur aan zelfstudie. Er zijn vier semesters die gaan over onder andere algemene economie, bankproducten, bedrijfsomgeving, accounting en control, corporate governance en asset management. Op 20 april is er een eerste voorlichtingsbijeenkomst aan de VU en in september is de aftrap van de opleiding. 

Bij voldoende belangstelling wordt er in het laatste semester ook een module opgenomen over verzekeringsmaatschappijen. Het docentenkorps bestaat uit economen, docenten van de VU, bankiers en RA's van de big four, zoals Birgitta Herngreen (KPMG), Vincent van der Reijden (PwC) en Hans Moison (Ernst & Young). 

Van der Wel ziet geen mogelijkheden om deze gespecialiseerde opleiding onder te brengen in het reguliere onderwijs voor registeraccountants. "Dat zijn generieke opleidingen tot RA en daar is geen ruimte voor deze specifieke kennis over banken en verzekeringsmaatschappijen. Bedenk dat de financiële sector een hele speciale is, met eigen economische processen en eigen regelgeving." 

"Voeg de grote afhankelijkheid van de macro-economie daarbij, dan is duidelijk dat de maatschappelijke betekenis van deze opleiding heel groot is. Andere sectoren zijn veelal minder complex, aangezien deze in mindere mate worden geconfronteerd met sectorspecifieke en internationale regelgeving. Ook zijn ze minder afhankelijk van macro-economische processen. Soortgelijke postgraduate opleidingen voor accountants van andere sectoren zie ik dan ook niet zo snel verschijnen." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.