Superbeloningen VS tieren weer welig
Bestuursvoorzitters van de grootste Amerikaanse bedrijven zagen hun salarissen vorig jaar toenemen met 36,5 procent. De best betaalde Amerikaanse bestuursvoorzitter streek in 2010 ruim 145 miljoen dollar op. Dat is ruim 54 keer zo veel als de gemiddelde Nederlandse topmanager.
Dat blijkt onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau GMI. De grootste inkomensstijgingen waren er voor de top 500 beursbedrijven (+36,5 procent). De gemiddelde loonstijging van ceo's van alle onderzochte bedrijven in de VS bedroeg 27 procent.
De hoogste inkomens waren voor tijdelijke topmanagers of bestuurders die opstapten. De top tien van best betaalde bestuursvoorzitters ontving minstens 56 miljoen dollar per persoon. John Hammergen van McKesson Corporation was de best betaalde met ruim 145 miljoen dollar. McKesson is een it-bedrijf dat in de zorgsector opereert.
Beleggers in de VS zijn niet gecharmeerd van de exorbitante beloningen, volgens Paul Hodgson, directeur communicatie van GMI. Ze staan niet in verhouding tot de prestaties van het bedrijfsleven in de VS. "Shareholders understand and expect that extraordinary compensation must be linked sufficiently to extraordinary performance. For that reason, they are increasingly frustrated about these clear failures of compensation governance."
De beloningen van topbestuurders in Europa steken pover af bij deze salarissen in de VS. Volgens onderzoek van Vlerick Management School in België onder topmanagers in Europa (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland) zijn de Britse bestuursvoorzitters de best betaalde met een gemiddeld inkomen van 4,6 miljoen euro.
De Belgische bestuursvoorzitters van grote beursfondsen verdienen het minst met een salaris van gemiddeld 2,27 miljoen euro. Nederlandse topmanagers verdienen 2,66 miljoen euro per jaar, inclusief bonussen. Dat is een stuk minder dan hun Britse en Duitse (3,32 mln) collega's, maar meer dan Belgische en Franse (2,59 mln) topmanagers.