Nieuws

'KPMG en Ernst & Young nalatig bij boekhoudschandaal Olympus'

De Japanse firma's van KPMG en Ernst & Young worden mede verantwoordelijk gehouden voor de jarenlange boekhoudfraude bij camerafabrikant Olympus. Ondanks twijfels zijn de boeken toch goedgekeurd.

Dit staat in een rapport dat is opgesteld door een Japanse commissie die de miljardenfraude bij camerafabrikant Olympus heeft onderzocht. Aan de rol van beide accountants is een apart hoofdstuk gewijd. De controlerend accountants "did not function sufficiently", aldus de commissie, die onder leiding staat van een voormalige rechter. 

Wat de gevolgen zullen zijn voor beide firma's is nog niet bekend. De commissie adviseert in haar rapport om vast te stellen wat de juridische verantwoordelijkheid is van degenen die betrokken zijn bij de fraude. De Japanse minister van Financiën, Shozaburo Jimi, suggereerde dat hij maatregelen gaat nemen tegen beide firma's: "We will handle (the case) appropriately, based on law and evidence.

Het verlies aan investeringen bedraagt volgens het rapport 1,7 miljard dollar. De boekhoudfraude bij Olympus werd afgelopen najaar ontdekt nadat ceo Michael Woordford een onderzoek liet uitvoeren door PwC Hij werd op een zijspoor gezet, maar keert mogelijk weer terug. Andere topmanagers van het bedrijf zijn opgestapt. 

KPMG AZSA was tot en met 2009 de controlerend accountant van Olympus, daarna Ernst & Young ShinNihon. De commissie had nog enigszins begrip voor KPMG AZSA, dat ondanks twijfels over de juistheid van de financiële gegevens toch akkoord was met de financiële rapportage. Dit nadat drie externe deskundigen na zes dagen speuren geen aanwijzingen voor onregelmatigheden hadden gevonden. 

Maar het rapport twijfelt of KPMG de bevindingen van deze experts goed genoeg heeft doorgelicht en of de goedkeurende verklaring over 2009 op zijn plaats was. Verder kapittelt het rapport de externe accountants vanwege gebrekkige overdracht van informatie toen Ernst & Young de controle overnam van KPMG. 

In een reactie op het rapport stelt Ernst & Young dat er in de controle van de boekhouding geen fouten zijn ontdekt. KPMG heeft verklaard dat haar controles bij Olympus zijn gedaan conform de Japanse richtlijnen voor controles. 

De twee firma's staan onder druk omdat zij voor 14 december 2011 moeten aangeven of de gewijzigde boeken over de jaren 2009 tot en met 2011 wel juist zijn. Volgens diverse media kunnen zij dat alleen als zij eerst grondig de onafhankelijkheid van hun eigen processen tegen het licht houden. 

Olympus moet uiterlijk op 14 december 2011 haar financiële resultaten van de afgelopen vier jaren herzien op straffe een beursexit. Het bedrijf heeft meer dan de helft van haar waarde verloren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.