Nieuws

PwC onthult voor half miljard onregelmatigheden bij Olympus

PwC suggereert in een onderzoeksrapport dat het Japanse camerabedrijf Olympus een verdachte betaling van een half miljard euro aan adviseurs buiten de boeken heeft gehouden. Japanse autoriteiten stellen een onderzoek in naar strafbare feiten.

PwC constateerde mogelijk onjuiste verslaggeving en plichtsverzuim van het bestuur van Olympus. Een half miljard euro is betaald aan adviseurs die bemiddelden bij de overname van het Britse bedrijf Gyrus Group, fabrikant van medische instrumenten. Dit bedrag zou foutief zijn geboekt. Zowel toezichthoudende instanties als justitie stellen onderzoek in naar de beschuldigingen. 

Opdrachtgever van het onderzoeksrapport is de inmiddels afgezette president van het bedrijf, Michael Woodford. Hij werd op 14 oktober 2011 ontslagen omdat hij het onderzoek naar de betalingen zou hebben doorgezet tegen de zin van bestuursvoorzitter Tsuyoshi Kikukawa. 

Woodford stelde het PwC-rapport daarop beschikbaar aan persbureau Bloomberg. 

Commissies aan adviseurs zijn normaal bij overnames, maar de betaalde bedragen zijn gemiddeld een paar procent van de overnamesom. In dit geval bedroeg de commissie meer dan een derde van de koopsom. "The eventual cost of the transaction to Olympus is extremely significant and is as a result of a number of actions taken by management which are questionable and which give cause for concern", aldus het rapport. "We were unable to confirm that there has been improper conduct, however, given the sums of money involved and some of the unusual decisions that have been made it cannot be ruled out."

In een brief aan Olympus beschuldigt Woordford het bedrijf ervan om 700 miljoen dollar uit te keren aan een schimmige organisatie, zonder de accountants in staat te stellen de rechtmatigheid van de betalingen te verifiëren. "It is truly extraordinary and frankly unbelievable that Olympus, a major Nikkei listed public company, made a series of payments approaching 700 million dollars in fees to a company in the Cayman Islands whose ultimate ownership is still unknown to us, preventing the auditors from verifying that no related parties were involved.

Vice-president Hisashi Mori van Olympus betitelt de berichtgeving als speculatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.