Accountants ervaren regelgeving als omvangrijk en complex
Het NBA-rapport ‘Faciliteren, niet frustreren!' van het Adviescollege Beroepsreglementering geeft inzage in hoe accountants regelgeving beleven, beoordelen en waarderen. De conclusie: de meesten zich kunnen vinden in de uitgangspunten van de regelgeving. Deze wordt wel als 'omvangrijk en complex' ervaren.
Het rapport van het Adviescollege Beroepsreglementering van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is gepubliceerd naar aanleiding van een enquête over regelgeving, uitgezet onder leden van NIVRA en NOvAA in april 2011. Ruim 1.200 leden reageerden op de enquête.
De conclusie luidt dat de meeste respondenten zich kunnen in de uitgangspunten voor de regelgeving: IFAC-volgende regelgeving, gebaseerd op principes en met ruimte voor Nederlandse aanpassingen. Op de vraag of de regelgeving toereikend is geeft een significant deel van de respondenten aan dat de huidige regelgeving omvangrijk en complex is.
Het rapport geeft tegelijkertijd een beeld van aandachtspunten waar nader onderzoek van het Adviescollege Beroepsreglementering vereist is. Het Adviescollege Beroepsreglementering wil met beroepsgenoten in dialoog treden over vragen als:
- Waarom wordt in de praktijk (onder andere de samenstelpraktijk) de regelgeving als te uitgebreid ervaren?
- Hoe kan in één set van regelgeving recht worden gedaan aan de behoeften van controlerend accountants in zowel de oob-praktijk als de mkb-praktijk?
- Hoe kan de NBA een goed regelgevend kader (waaronder positionering in de VGC) scheppen voor intern en overheidsaccountants?
- Waarom passen accountants in business het conceptueel raamwerk uit de VGC niet vaker toe?
- Hoe kan andere (vrijwillige) regelgeving de leden beter ondersteunen bij hun werkzaamheden?
Het Adviescollege Beroepsreglementering zal vervolgacties vaststellen in het kader van de follow-up van de enquête. Deze vervolgacties kunnen bestaan uit een nadere analyse van de resultaten van de enquête, aanvullend onderzoek, een dialoog met vertegenwoordigers van ledengroepen en projecten die leiden tot aanpassing van regelgeving.
- Zie ook de column 'Actie na reactie' van Peter Eimers, voorzitter Adviescolleg Beroepsreglementering.