Hof: vaste onkostenvergoeding belastingvrij na steekproef
Een Noord-Hollands accountantskantoor hoeft geen naheffingsaanslag en boete te betalen omdat het zijn werknemers een vaste kostenvergoeding heeft uitgekeerd. Hoewel de resultaten van een steekproef zijn verdwenen, is het toch aannemelijk dat de vergoeding overeenstemt met de werkelijk gemaakte kosten.
Volgens de Wet op de loonbelasting behoren zogenoemde 'vrije vergoedingen' niet tot het loon. In de Uitvoeringswetgeving loonbelasting 2001 staat als voorwaarde dat deze per kostencategorie zijn gespecificeerd naar aard en de veronderstelde omvang van de kosten. De belastinginspecteur kan eisen dat de vergoeding is gebaseerd op een steekproef naar de werkelijk gemaakte kosten.
Het accountantskantoor keerde sinds zijn oprichting in 1993 vaste vergoedingen uit voor onkosten die werknemers thuis maken voor bijvoorbeeld telefoneren, vakliteratuur, software, pen en papier. Verder is de vergoeding bedoeld voor onder meer fooien, taxikosten, consumpties en representatiekosten. Afhankelijk van de functiegroep kent de vergoeding drie niveaus. Werknemers die de hele dag buiten de deur werken krijgen nog een vergoeding van € 2,97 per dag.
Het GAK heeft de onkostenvergoeding herhaaldelijk goedgekeurd, maar de Belastinginspecteur ging er niet mee akkoord. In 2005 legde de inspecteur een naheffingsaanslag op van 2 ton en een boete van 63 mille. Nadat het kantoor bezwaar aantekent gaan de aanslag en de boete omlaag naar 52 resp. 26 mille.
In hoger beroep haalt het gerechtshof Amsterdam een streep door de aanslag en boete. Volgens het hof is het aannemelijk dat het kantoor wel degelijk een steekproef heeft uitgevoerd naar de werkelijke onkosten die werknemers maken. Het hof aanvaardt de verklaring dat de resultaten van die steekproef verloren zijn gegaan bij een reorganisatie.
Overigens geldt sinds 1 januari 2011 een nieuwe werkkostenregeling. Volgens deze regeling kunnen werkgevers maximaal 1,4 procent van het totale fiscale loon onbelast verstrekken aan werknemers. Ook kunnen zij gebruikmaken van gerichte vrijstellingen. Tot 2013 kunnen werkgevers kiezen tussen de nieuwe regeling of het oude regime voor onbelaste vergoedingen. Daarna geldt alleen nog de nieuwe regeling.