Nieuws

'Ondergang Lehman moest geesten rijp maken voor reddingsplan banken'

Lehman Brothers ging niet ten onder aan wanbeleid, maar aan een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid. Lehmans ondergang moest de geesten rijp maken voor redding van de financiële sector. Dat stelt de voormalige bestuursvoorzitter Richard Fuld van Lehman. Autoriteiten spreken hem tegen, maar sommige politici geloven hem.

Dit blijkt uit getuigenissen voor de Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC), de overheidscommissie in de VS die de oorzaken van de financiële crisis onderzoekt. Volgens Fuld moest Lehman worden opgeofferd om zo een klimaat te creëren waarin de redding van banken als legitiem werd gezien. Kort na de instorting van Lehman werden de verzekeraar AIG en twee autoconcerns gered dankzij miljardenleningen.

"Other firms were hurt by their plummeting stock prices. Lehman was the only firm that was mandated by government regulators to file for bankruptcy. The government was then forced to intervene to protect those other firms and the entire financial system."

Fuld betoogde dat Lehman niet failliet ging omdat het onverantwoordelijk handelde, maar omdat de overheid zich baseerde op onjuiste informatie. Volgens  hem had de bank voorstellen gedaan om zich om te vormen van een handelsbank in een spaarbank. Het verzoek werd volgens hem afgewezen, terwijl soortgelijke verzoeken van andere banken wel werden gehonoreerd.

Deze lezing werd ontkracht door Scott Alvarez, general councel van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Volgens hem was er geen verzoek ontvangen van Lehman om zich om te vormen. Ook zou Lehman te weinig onderpand hebben gehad om een staatslening terug te betalen.

Ook Thomas Baxter van de Federal Reserve Bank of New York had een andere versie dan Fuld. Volgens hem ontbrak het Lehman aan gezonde onderdelen die uitzicht boden op terugbetaling van een eventuele lening. AIG, de verzekeraar die wel overeind werd gehouden, had volgens Baxter wel gezonde bedrijfsonderdelen.

Commissieleden van de Republikeinse Partij hechten echter geloof aan Fulds versie. Commissievoorzitter Phil Angelides citeerde e-mails van de vorige regering waarin werd gerept over publieke verontwaardiging in geval van een reddingsplan voor Lehman. Volgens een van de berichten suggereerde de toenmalige financiële topman van het Witte Huis, Jim Wilkinson, dat redding van Lehman niet zou doorgaan, ondanks aanvankelijke toestemming van het Witte Huis.

No way govt money is coming in ... also just did a call with the White House and U.S. government is united behind no money ... I think we are headed for winddown."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.