Nieuws

KPMG vrijgesproken in strafzaak Lernout & Hauspie

In de slepende rechtszaak tegen de bestuurders van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie is KPMG vrijgesproken door het Hof van Beroep in Gent. De celstraf voor vier bestuurders werd bekrachtigd. Eventuele claims tegen KPMG van beleggers zijn nu vrijwel kansloos.

In België is uitgekeken naar deze uitspraak. Het accountantskantoor is samen met de bank Dexia vrijwel de enige partij waarop beleggers een deel van hun schade zouden kunnen verhalen. Die kans is vrijwel verkeken nu het Hof van Beroep deze partijen heeft ontslagen van rechtsvervolging. De vier voormalige topmensen van Lernout & Hauspie werden elk tot vijf jaar cel veroordeeld.

Het bedrijf verstrekte jarenlang foute financiële informatie. De veroordeelde bestuurders hebben tijdens de jaren durende strafzittingen geprobeerd om de schuld voor de fraude in de schoenen van KPMG te schuiven. "Ik dacht dat het wel goed zou zitten", zo verklaarde bestuurder Nico Willaert twee jaar geleden tijdens de rechtszitting. "Ze (KPMG, red.) hebben er niets over gezegd."

KPMG-accountant William van Aerde kreeg een boete van 2.478 euro. Als controlerend accountant van Lernout & Hauspie heeft hij het bedrijf in 1999 gelast om een correctie in de boeken toe te passen van één miljoen euro. Later heeft hij dat bedrag verhoogd tot 1,7 miljoen euro. Het openbaar ministerie heeft hem aangeklaagd voor de eerste correctie, die te laag bleek te zijn.

KPMG heeft steeds gezegd dat het zelf niet wist van de fraude, omdat de accountants alleen maar onjuiste informatie kregen. Advocaat Jef Lievens van KPMG betoogde in 2008 dat een accountant geen detective is. "Hij kijkt naar de boekhouding op basis van documenten die hij van de gecontroleerde vennootschap krijgt." Als de controleopdracht correct is uitgevoerd, kan de accountant niets worden verweten, zo vervolgde de advocaat. "Zelfs als er fraude was die hij niet heeft gezien."

Lievens voerde verder aan dat Lernout & Hauspie juist uitzonderlijk intensief werd gecontroleerd: 3.300 uur in plaats van de gebruikelijke zevenhonderd. "Inclusief de filialen is het wellicht tienduizend uur controle. Lernout & Hauspie was een van de meest gecontroleerde bedrijven ooit door een revisor."

De oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie werden schuldig verklaard aan valsheid in jaarrekening, gebruik van valse stukken en valsheid in geschrifte en koersmanipulatie. Ze werden beiden door het hof veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Ook moeten ze ieder een boete betalen van 25.000 euro.

De voormalige bestuurders Nico Willaert en Gastons Bastiaens werden schuldig verklaard aan nagenoeg dezelfde feiten. Ook zij kregen vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan een deel voorwaardelijk. Een aantal andere bestuurders werd veroordeeld tot lagere straffen.

De strafzaak rond Lernout & Hauspie sleept al sinds 2000, toen het bedrijf failliet ging. Er zou voor driehonderd miljoen euro omzet zijn geboekt die in werkelijkheid niet was gerealiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.