Financieel wanbeleid oorzaak faillissement Borsato
De curator van The Entertainment Group acht de bestuurders en 'feitelijk (mede)beleidsbepalers' persoonlijk aansprakelijk voor het faillissement van de beheersmaatschappij. De financiële administratie was een puinhoop en de bestuurders hebben verzuimd bijtijds een goedgekeurde jaarrekening te publiceren. Cfo L.H. Weijzig heeft zich bovendien schuldig gemaakt aan verduistering en valsheid in geschrifte.
In het vijfde faillissementsverslag geeft curator Jan Padberg de resultaten weer van het Oorzakenonderzoek dat IRS op zijn verzoek heeft ingesteld. Volgens de onderzoekers heeft het bij TEG en haar dochters ontbroken aan financiële beheersing en voldoende betrouwbare financiële informatie om beleid te kunnen voeren.
Omdat de bedrijven niet voldeden aan hun administratie verplichtingen bleek te laat dat er meer geld werd uitgegeven aan onder meer risicovolle deelnemingen dan er binnenkwam. De aankoop van verliesgevende ondernemingen en het verstrekken van leningen leidde tot een groot gebrek aan liquiditeit.
Huisaccountant PwC heeft verschillende keren gewezen op de gebrekkige administratie en weigerde een goedkeurende verklaring over 2008.
De gebrekkige administratie en het niet-publiceren van een goedgekeurde jaarrekening leveren onbehoorlijk bestuur op. De curator zal de bestuurders en degenen die het beleid feitelijk mee hebben bepaald persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade en schulden van het faillissement.
Wie de feitelijke (mede)beleidsbepalers zijn moet nader worden onderzocht. Ook de omvang van de schade staat nog niet vast.
Uit het Oorzakenonderzoek van IRS blijkt dat cfo L.H. Weijzig ruim drie ton heeft achterovergedrukt en zichzelf een fee betaald terwijl de onderneming in financiële nood verkeerde. Weijzig heeft verder valse verkoopfacturen verstuurd om btw terug te krijgen en een liquiditeitsprognose vervalst om voor TEG geld te krijgen van de bank. De curator heeft aangifte gedaan van verduistering en valsheid in geschrifte.
De bestuurders hebben te veel hun oren laten hangen naar de wisselende inzichten van de aandeelhouders, aldus de onderzoekers.Dat leidde onder meer tot activiteiten die buiten de doelstelling van de beheersmaatschappij vielen, zoals het organiseren van de concertreeks Symphonica in Rosso.
Volgens de curator hebben de kredietcrisis of de negatieve berichtgeving in de media geen directe invloed gehad op het faillissement.