NIVRA over transparantieverslagen: ‘Meer informatie over concrete werking kwaliteitssystemen wenselijk’
De transparantieverslagen van Nederlandse accountantsorganisaties geven een goede beschrijving van de opzet van (kwaliteits)systemen en procedures. Maar hun informatiewaarde zou toenemen als ze meer informatie verstrekken over de concrete werking daarvan. Dat stelt het NIVRA na inventarisatie van de verslagen over 2008/2009.
Het deze week verschijnende meinummer van ‘de Accountant' bevat een samenvattend artikel over de belangrijkste bevindingen, inclusief enkele reacties.
Accountantsorganisaties die wettelijke jaarrekeningcontroles uitvoeren bij 'organisaties van openbaar belang' (OOB's) zijn verplicht jaarlijks een transparantieverslag publiceren. Voor Nederland is die verplichting uitgewerkt in artikel 30 van het Besluit toezicht accountantsorganisaties.
Om vast te stellen hoe Nederlandse accountantsorganisaties deze verplichting invullen onderzocht het NIVRA de dertien over boekjaar 2008/2009 gepubliceerde verslagen.
Er is enige discussie - ook internationaal - over de informatiewaarde van de huidige transparantieverslagen. Mede tegen deze achtergrond keek het NIVRA behalve naar de wettelijke vereisten ook naar eventueel verstrekte aanvullende (bovengemiddelde) informatie. Het NIVRA-verslag bevat naast enkele best practices tevens concrete aanbevelingen.
In een artikel in hetzelfde meinummer en in zijn jongste weblog bekritiseert Marcel Pheijffer de informatiewaarde van de huidige verslagen en stelt hij dat accountantsorganisaties momenteel "op minimalistische wijze" aan de formele eisen voldoen.
Gerben Everts, voorzitter auditcommissie van Eumedion, belangenbehartiger van institutionele beleggers op het terrein van corporate governance, vindt dat accountantsorganisaties zelf het goede voorbeeld moeten geven richting het maatschappelijk verkeer. "Dit komt het goed functioneren van financiële markten ten goede. In tegenstelling tot de ingezette beweging bij beursgenoteerde ondernemingen, is de transparantie die door accountantsorganisaties zelf wordt gegeven bijzonder gering. Dit verhoudt zich slecht met de tone at the top."
Deloitte stelt in een reactie de NIVRA-inventarisatie te beschouwen als "een goed startpunt in de verdere professionalisering van de transparantieverslagen". Andere kantoren laten weten open te staan voor elke suggestie tot verbetering.
Volgens NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers biedt de inventarisatie goede handvatten om de inspanningen op het gebied van kwaliteit door de accountantsorganisaties beter zichtbaar te maken. "Onbekend maakt onbemind, en er valt hier veel te winnen voor accountantsorganisaties."
Het NIVRA zal een vervolg geven aan deze inventarisatie via een rondetafelbijeenkomst met externe stakeholders en de besturen van de kantoren om zo wensen en behoeften op dit gebied scherper in kaart te brengen. Dit moet leiden tot "meer en zinvolle transparantie", aldus Dekker. "Transparantieverslagen moeten namelijk meer zijn dan compliance-documenten."
Gerelateerd
Visser & Visser presenteert eerste transparantieverslag
Visser & Visser heeft het transparantieverslag 2018 uitgebracht. Het is de eerste keer dat het kantoor een transparantieverslag publiceert, alhoewel dat niet verplicht...
Accon avm: 'Negatief oordeel AFM was herkenbaar'
Accon avm vond het negatieve oordeel over de voortgang van de implementatie en borging van het verandertraject bij de controlepraktijk herkenbaar.
Transparantieverslag PwC: 'We moeten vaker nee zeggen'
Accountants van PwC moeten leren vaker 'nee' te zeggen tegen opdrachten als ze de benodigde kwaliteit niet kunnen leveren. Bijvoorbeeld omdat ze het vereiste team...
Omzetgroei voor controlepraktijk DRV in 2016
De controlepraktijk van DRV Accountants & Adviseurs maakte in 2016 opnieuw een behoorlijke groei door. Dat blijkt uit het Transparantieverslag 2016 dat het kantoor...
Coney publiceert eerste transparantieverslag
Accountantskantoor Coney heeft voor het eerst een transparantieverslag gepubliceerd.