Nieuws

Financieel Jaarverslag Rijk 2009 getekend door crisis

Nog nooit was het verschil tussen de voorspelling op Prinsjesdag en de daadwerkelijke ontwikkeling van de Rijksfinanciën zo groot als in 2009. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde Financieel Jaarverslag van het Rijk 2009.

Door de crisis zijn de overheidsfinanciën stevig verslechterd. Het verwachte overschot van 1,2 procent bbp, gepresenteerd op Prinsjesdag 2008, is omgeslagen naar een tekort van 5,3 procent bbp. Dit is een verslechtering van 37 miljard euro.

Ruim 27 miljard hiervan wordt veroorzaakt door tegenvallende inkomsten. Daarnaast heeft de overheid 7 miljard euro extra uitgegeven aan onder andere stimuleringsmaatregelen en werkloosheidsuitkeringen. Ook de lokale overheden hebben een hoger tekort (3,2 miljard euro) dan bij de begroting 2009 werd verwacht.

De EMU-schuld is ten opzichte van de begroting, gepresenteerd op Prinsjesdag 2008, gegroeid van 39,6 procent bbp naar 60,9 procent bbp. Dit betekent een toename van ongeveer 101 miljard euro.

Dit tekort bestaat enerzijds uit het begrotingstekort van 37 miljard euro en anderzijds uit 63 miljard euro door de ingrepen in de financiële sector die sinds het verschijnen van de Miljoenennota op 15 september 2008 hebben plaatsgevonden.

De Tweede Kamer ontving gisteren naast het Financieel Jaarverslag van het Rijk tevens de departementale jaarverslagen en de Verantwoordingsbrief. Daardoor heeft de Kamer de tijd om zich voor te bereiden op het Verantwoordingsdebat op Verantwoordingsdag 19 mei aanstaande.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.