Nieuws

KPMG waarschuwt voor crimineel geld in het voetbal

Het betaald voetbal moet transparanter worden waar het de financiële bedrijfsvoering betreft. Op die manier kunnen omkoping door goksyndicaten en witwaspraktijken de pas worden afgesneden. De verzwakte positie van voetbalverenigingen maakt ze kwetsbaar voor invloed van buitenaf.

Bij grote voetbalclubs zijn de risico's van omkoping redelijk afgedekt, aldus KPMG zaterdag in de Volkskrant. Vooral de voetbalclubs onder de top zijn hiervoor kwetsbaar.

Onlangs maakte voetbalorganisatie KNVB bekend dat de clubs in de eredivisie vorig jaar een schuld hadden van 31 miljoen euro. Tien van de achttien clubs boekte verlies. In de eerste divisie bedraagt de schuld ruim tien miljoen euro. Twee jaar ervoor hadden de gezamenlijke clubs in de eredivisie nog een positief resultaat van ruim 64 miljoen euro.

"De financiële crisis leidt tot beperktere middelen en in het algemeen vergroot dat de kans op verkeerde geldstromen", aldus Jack de Raad, hoofd forensische accountancy van KPMG in de Volkskrant. Al in 2004 waarschuwde KPMG in een rapport voor de kwetsbaarheid van voetbalorganisaties voor omkoping.

"Jaar op jaar zijn de bedragen gestegen", zegt De Raad nu. "Maar nu lijkt de geldstroom zich in het gunstigste geval te stabiliseren. Het is de kunst de cultuur van voetbalorganisaties en toezichthouders bij deze pas op de plaats aan realisme te laten winnen."

De Raad adviseert voetbalclubs om zich niet te beperken tot de verplichte boekhoudregels en bijvoorbeeld transactiegegevens van transfers openbaar te maken. "Laat zien wat het speelveld is van de geldstromen en welke spelers daarbij betrokken zijn. Door de transparantie ontstaat een drempel die mogelijke problemen van witwasconstructies en fraude buiten de deur kan houden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.