Nieuws

Onderzoekers volgen transparantie jaarrekening Amsterdam op de voet

Al jaren spant de gemeente Amsterdam zich in om haar jaarrekening transparant te maken. Met wisselend succes. De Rekenkamer Amsterdam houdt de vinger aan de pols en overweegt te onderzoeken of haar eerdere aanbevelingen daadwerkelijk zijn opgevolgd.

Dat blijkt uit diverse onderzoeken waarin de inzichtelijkheid van de hoofdstedelijke jaarrekening is onderzocht de laatste jaren. Mede op grond van deze openheid heeft de gemeentelijke rekenkamer een recente aanklacht wegens fraude door de gemeente in twijfel getrokken. De indiener van de klacht, registeraccountant Leo Verhoef, beriep zich juist op instemming door de rekenkamer.

Reeds in 2006 signaleerde de rekenkamer een aantal verbeterpunten in de jaarrekening, maar geen grote tekortkomingen. Vorig jaar hield de Policy Research Corporation de inzichtelijkheid van de jaarrekening (van 2008) nogmaals tegen het licht. "PRC vindt de jaarrekening zeer informatief en over het algemeen goed toegankelijk", zo rapporteerde deze externe organisatie. "Desalniettemin zijn op deelgebieden verbeteringen mogelijk qua toegankelijkheid."

De rapportering over de reserves is over het algemeen inzichtelijk, aldus PRC. Er is een duidelijke categorisering en opbouw. Er waren nog een paar verbeterpunten, zoals over de toelichting op de geraamde en gerealiseerde mutaties in de reserves. De mutaties in het weerstandvermogen zijn daar onduidelijk. "In de toelichting wordt gesproken over reserve verzekering Noord-Zuidlijn, maar de getallen lijken niet op elkaar aan te sluiten."

Verder was het onderscheid tussen reserves en voorzieningen niet helder, aldus PRC. "In de jaarrekening lijkt geen systematische aandacht te worden geschonken aan de doelmatigheid van de gemeentelijke organisatie. Wel is er aandacht voor bedrijfsvoering, goede processen, personeelsbeleid etc, maar niet zozeer vanuit het oogpunt van doelmatigheid", aldus PRC.

Directeur Jan de Ridder van de Rekenkamer Amsterdam suggereert dat er een nieuw onderzoek komt naar de inzichtelijkheid van de jaarrekening. "Wellicht dat de rekenkamer binnenkort een opvolgingsonderzoek uitvoert waarin wordt nagegaan of de aanbevelingen niet alleen tot discussie hebben geleid, maar ook daadwerkelijk zijn opgevolgd. Dat soort opvolgingsonderzoeken doen we regelmatig bij allerlei projecten."

Peter Bego, adviseur van de dienst bestuursfinanciën van de gemeente Amsterdam benadrukt dat het consolideren van de jaarrekening een zware opgave is. "Mede doordat we te maken hebben met de deelrekeningen van alle stadsdelen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.