Wouter Bos: geen probleem met vertrouwelijke informatie
Wouter Bos, sinds kort partner bij KPMG, heeft van het ministerie van Financiën de vrije hand gekregen om in een nieuwe baan de financiële sector te adviseren. In die sector ziet hij met enige bezorgheid 'dezelfde oude argumenten terugkomen'.
Dat meldt de Volkskrant van afgelopen zaterdag 6 november 2010. In een interview met die krant zegt de oud-minister van Financiën, sinds 1 oktober 2010 partner bij KPMG, dat ook wordt overschat wat hij als minister voor kennis heeft opgedaan.
Over de aard van zijn werkzaamheden bij KPMG: "Collega's die bezig zijn met banken, verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken mij als klankbord of om met klanten in gesprek te raken."
Op de vraag of dat niet 'hoogst ongemakkelijk' is, gezien zijn wetenschap van vertrouwelijke informatie over de sector die hij adviseert, zegt Bos dat als het ging om steunoperaties aan banken, zijn medewerkers alle vertrouwelijke details wisten, en hijzelf niet. "Ik hoefde alleen maar de knopen door te hakken over de grote issues als: hoeveel betalen we ervoor? Maar de echt confidentiële zaken, dus diep doordringen in een bankbalans, dat doe je helemaal niet op het niveau van een minister. Ik hoefde ook geen geheimhoudingsverklaringen te tekenen."
Een intern onderzoek op instigatie van de hoogste departementale ambtenaar leidde tot de conclusie dat er geen problemen zijn met vertrouwelijke informatie.
"We hebben er natuurlijk wel hard over nagedacht of er kennis en informatie was die ik had en niet mocht gebruiken. Dat hebben we met het ministerie zorgvuldig gecheckt. Ik gooi mijn eigen integriteit en dat van dit bedrijf te grabbel als ik daar verkeerd mee omga. En voor zover er wel iets is, zie ik uit naar het verhoor van de parlementaire enquêtecommissie-De Wit. Ik heb helemaal niets te verbergen."
In het interview praat de ex-minister ook over de huidige situatie in de financiële wereld. Hij constateert in de financiële sector "her en der tendensen die doen herinneren aan vroeger."
"In de VS en Engeland zie je de bonussen weer terugkomen. Dat is dus wel business as usual. Ook sommige risicovolle producten komen terug: derivaten en gestructureerde leningen. Wel allemaal beter ingebed in verslaggeving en transparantievereisten. Maar het blijft uitkijken."
In de huidige discussies over hervormingen ziet Bos met enige zorg ook dezelfde oude argumenten terugkomen. "Bijvoorbeeld dat je nieuwe regelgeving niet moet willen omdat dat de innovatiekracht van de financiële sector dempt. Dat is hèt klassieke argument waarmee heel veel rotzooi is toegelaten."
"Waar ik bang voor ben is dat we de goede ideeën om de volgende crisis te voorkomen niet op tijd implementeren. Je ziet dat de sence of urgency minder wordt. En de tegenkrachten contra overheid en regelgever groter."