Nieuws

Hypotheekfraude is witwassen

Wie met valse salarisgegevens een hypothecaire lening afsluit en daarmee een woning koopt, maakt zich niet alleen schuldig aan valsheid in geschrifte en oplichting, maar ook aan witwassen.

Dat heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag bepaald. Een man kreeg in 2005 een hypotheek van 137.500 euro van de SNS bank. Daarvan kocht hij een woning in Enschede. De rechtbank veroordeelde de fraudeur voor valsheid in geschrifte en oplichting. Hij werd echter vrijgesproken van witwassen.

Volgens artikel 420bis van het Wetboek van Strafrecht moet de dader crimineel verworven geld niet alleen voorhanden hebben, maar verhullen of verbergen. Van dat laatste is volgens de rechtbank geen sprake.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de rechtbank ten onrecht uitgaat van onderdeel a uit lid 1 van dat wetsartikel. Terwijl de tenlastelegging is gebaseerd op onderdeel b. Het OM gaat daarom in beroep en krijgt daar gelijk van het gerechtshof Arnhem.

Volgens de Hoge Raad heeft het hof terecht gezegd dat er sprake is van witwassen op grond van onder deel b. Daarin staat dat het verwerven, voorhanden hebben, overdragen en omzetten ook valt onder witwassen. De bepaling is ontleend aan de Europese Witwasrichtlijn die bovendien het gebruik maken van het crimineel verworven voorwerp strafbaar stelt. En de fraudeur heeft de woning gebruikt als eigenaar.

In 2008 zei de Hoge Raad al dat ook belasting ontduiken een vorm van witwassen is. Zie ook de blog van Marcel Pheijffer hierover.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.