'Hoogopgeleiden schenken 60 miljoen aan de baas'
Hoogopgeleide werknemers zijn laks met het declareren van onkosten bij de werkgever. Treinkaartjes, restaurant- en taxibonnen komen niet op het bureau van de baas terecht maar verdwijnen in de prullenbak. In totaal schenken de hoogopgeleiden daarmee zestig miljoen euro aan hun werkgevers. Althans, dat becijfert weekblad Intermediair.
Intermediair berekent een en ander op basis van een enquête onder 450 hoogopgeleiden. De meest genoemde redenen om niet te declareren: 'kleine bedragen' (62 procent), 'vergeten' (44 procent) en 'bonnetje kwijt' (25 procent).
Te veel declareren komt veel minder voor: 6 procent van de respondenten zegt wel eens ten onrechte iets te hebben gedeclareerd als onkosten. Maar 28 procent denkt dat er collega's zijn die soms ten onrechte onkosten declareren. Deze frauderende collega's worden vooral verdacht van het ten onrechte eten op kosten van de werkgever, het declareren van spullen voor privégebruik, carpoolen waarbij meerdere inzittenden reiskosten declareren en het aanpassen van de bedragen op bonnetjes.
Ruim de helft van de respondenten zou het liefst via internet declareren, maar slechts 20 procent kan dat op dit moment. 34 procent declareert meteen na het maken van de kosten, 31 procent spaart de bonnetjes op tot een bepaald bedrag en gaat dan pas de administratie doen.
Als op kosten van de werkgever buiten de deur wordt gegeten, betaalt 46 procent de fooi altijd zelf - bij ambtenaren is dat zelfs 59 procent - terwijl 19 procent nooit uit eigen zak fooi betaalt.
Gemiddeld betalen de ondervraagden 60 euro per jaar aan onkosten uit eigen zak. In Nederland zijn er ruim twee miljoen hoogopgeleiden in loondienst. Intermediair komt vervolgens met een enigszins onnavolgbaar rekensommetje op een totaalbedrag van zestig miljoen euro per jaar.
De redactie van Accountant.nl had 120 miljoen verwacht (60 euro maal 2 miljoen hoog opgeleiden), maar ach, Intermediair geeft zelf toe dat het om een 'bierviltjesberekening' gaat.
Ter vergelijking: zeker driekwart miljard euro aan onkosten wordt wél teruggevraagd (ook 'via de achterkant van een bierviltje').