Nieuws

Gemeenten mogen specifieke uitkeringen volgens eigen boekhoudregels verantwoorden

Met ingang van het jaar 2010 kunnen gemeenten de bestedingen van specifieke uitkeringen volgens de eigen boekhoudregels aan het rijk verantwoorden. In 2009 moest dat bij veel specifieke uitkeringen nog volgens de boekhoudregels van het rijk gebeuren. Dit betekent een vereenvoudiging voor gemeenten bij het invullen van de zogenaamde Sisa-bijlage.

Gemeenten en rijk hebben elk hun eigen boekhoudregels. Bij de besteding van rijksgelden (specifieke uitkeringen) moesten gemeenten deze in de zogenaamde Sisa-bijlage verantwoorden volgens het kasstelsel van het rijk. Dit betekende extra werk voor gemeenten.

Met ingang van rekeningjaar 2010 mogen gemeenten de besteding van specifieke uitkeringen volgens de eigen boekhoudregels verantwoorden aan het rijk.

Breng kasschuif goed in beeld

Door de overstap van de boekhoudregels van het rijk naar die van de eigen gemeente ontstaat een zogenaamde kasschuif. Een kasschuif is een vordering 'nog te ontvangen budget 2010' in de boeken.

Om de omvang van de kasschuif voor het rijk in beeld te brengen wordt in de Sisa-bijlage een kolom ingevoegd. Daar kunnen gemeenten per specifieke uitkering de omvang van de vordering opgeven.

Het rijk heeft aangegeven deze vorderingen in elk geval te vergoeden als de desbetreffende specifieke uitkering te zijner tijd afloopt. Het rijk streeft naar verevening op een eerder moment. Maar verevening nu zit er vanwege de budgettaire situatie bij het rijk niet in.

Voor gemeenten is het dus zaak dit jaar de vorderingen die ontstaan door de kasschuif, goed in de Sisa-bijlage op te geven.

(Bron: VNG)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.