Nieuws

Kritiek na winst op Amerikaans reddingplan banken

De VS hebben een voorlopige winst geboekt van vier miljard dollar op de leningen ter redding van de banken. Een aantal grote banken heeft deze kredieten inmiddels afgelost en daarmee de aandelen teruggekocht van de overheid. Volgens critici is de winst veel te mager.

Uit berekeningen van de New York Times blijkt dat de desbetreffende banken meer voor hun eigen aandelen hebben betaald, dan waarvoor ze in handen vielen van de overheid. Zo boekte de Amerikaanse schatkist alleen al ruim drie miljard dollar winst op de terugbetalingen van Goldman Sachs (1,4), Morgan Stanley (1,3) en American Express (414 miljoen). 

In totaal ontving de schatkist betalingen van acht banken. De New York Times heeft berekend dat het winstpercentage op de leningen vijftien procent is. Bovenop dit resultaat kwam ook nog een winst van 35 miljoen dollar, afkomstig van betalingen van kleinere banken. 

De cijfers vormen aanleiding voor nieuwe kritiek op het Amerikaanse reddingsplan, waarvoor zevenhonderd miljard dollar is uitgetrokken. Als private investeerders de reddingsplannen hadden gefinancierd, zou hun winst drie keer zo hoog zijn uitgevallen, aldus Linus Wilson, hoogleraar financiën aan de universiteit van Louisiana. Hij achtte een winst van twaalf miljard reëel, wat overeenkomt met een rentepercentage van 44. 

In februari 2009 had een onderzoekscommissie van het Congres geconcludeerd dat de Amerikaanse overheid te veel had betaald voor de bankaandelen. Het is nog allesbehalve zeker of de VS de winst op de bankleningen kan bestendigen. Er zijn nog veel banken die er slecht voorstaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.