Gert-Jan Brouwer wint Essayprijs 2008
Registeraccountant Gert-Jan Brouwer is de winnaar van de Essayprijs 2008 van de Nyenrode School of Accountancy & Controlling. In zijn essay "De verdiensten van 'earnings management' met pensioenverslaggeving" beschrijft hij hoe bestuurders
Volgens internationale regelgeving moeten pensioenverplichtingen bij 'toegezegdpensioenregelingen' tegen reële waarde worden gewaardeerd. De uitkomsten van de berekeningen zijn sterk afhankelijk van de gehanteerde uitgangspunten, oftewel de actuariële variabelen, waarvoor de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij het management ligt.
Uit Brouwers scriptie blijkt dat met beperkte bijstellingen in de actuariële variabelen bestuurders hun resultaat gemiddeld met 4,8 procent naar beneden kunnen bijsturen en zelfs zes procent naar boven. "Dat is dus snel verdiend", aldus Brouwer.
Accountants zouden zich hier naar zijn mening meer van bewust moeten zijn. Ook zouden actuarissen meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de juistheid van de actuariële variabelen.
Tweede prijs: Materialiteit De tweede prijs ging naar Julia Treebusch en Ruud van den Barselaar (geen RA's). Zij schreven samen het essay 'Materialiteit: de openbaring'. Volgens de regelgeving is informatie 'materieel' indien het weglaten of onjuist weergeven daarvan de economische beslissingen die gebruikers op basis van de financiële overzichten nemen zou kunnen beïnvloeden.
Een begrip als materialiteit lijkt "rekbaar als elastiek, kneedbaar als stopverf en buigzaam als rubber", zeggen Treebusch en Van den Barselaar, maar een jonge accountant leert hiervoor een zintuig te ontwikkelen.
Het maatschappelijk verkeer heeft die achtergrond echter niet, waardoor een verwachtingskloof ontstaat. In hun onderzoek inventariseerden zij de wensen van gebruikers en legden zij deze vervolgens voor aan openbaar accountants. Tot verrassing van de onderzoekers wil een meerderheid van de geënquêteerde accountants de gehanteerde materialiteit in enige vorm openbaar maken aan interne en externe belanghebbenden. Bij openbaarmaking zou het accountantsberoep de gebruiker wel beter moeten informeren over het materialiteitsbegrip, vinden Treebusch en Van den Barselaar.
Derde prijs: Familiecultuur Wendy Assen RA won de derde prijs met het essay "Huidige (masculiene) organisatiecultuur in grote accountantsorganisatie voldoet niet meer. Pleidooi voor cultuurverandering." Hierin doet zij aanbevelingen waarmee vrouwelijk talent in accountantsorganisaties beter kan worden benut.
Opmerkelijke uitkomst uit haar onderzoek is dat zowel vrouwen als mannen feminiene waarden als belangrijk ervaren. Maar er is wel een duidelijk verschil in perceptie tussen functieniveaus: directeuren beschouwen de huidige organisatiecultuur als een 'familiecultuur', terwijl de rest van de organisatie de cultuur kenmerkt als 'marktcultuur'.
Gezien het feit dat de gewenste organisatiecultuur in de ogen van de top nauwelijks afwijkt van de huidige organisatiecultuur, zal een noodzaak tot cultuurverandering wellicht niet snel gevoeld worden, denkt Assen. Zij pleit voor het instellen van personeelsquota, het ontwikkelen van specifiek doelgroepen- en diversiteitsbeleid, het wijzigen van de criteria voor beoordelingen en promoties, het verlagen van uurtarieven van medewerkers op alle functieniveaus en meer voorlichting/werving op middelbare scholen.
Bundel Essay voor de Nyenrode Essayprijs moeten opiniërend zijn, kort en bondig, en toegankelijk voor een breed publiek. De negen genomineerden, van wie de essays zijn gebundeld, studeerden in 2008 af aan de Nyenrode School of Accountancy & Controlling met een 8 of een 9.
De bundel 'Essayprijs 2008' is te bestellen door een e-mail te sturen naar scriptie@nyenrode.nl.