Nieuws

Fraudebestrijding is daad van behoorlijk bestuur

België heeft sinds 2008 een speciale staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, Carl Devlies. Als zijn beleid slaagt, is België volgens Devlies "tegen 2011 een Europese middenmoter op het gebied van schade wegens fraude".

In een interview in het deze week verschijnende septembernummer van 'de Accountant', benadrukt Devlies onder meer dat een goede fraudebestrijding staat of valt met "een snelle en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen diensten, organisaties en overheidsorganen, zoals die betreffende de belastingheffing en -inning, de sociale zekerheid, justitie en politie, uiteraard met respect voor de privacywetgeving." 

Ook internationaal is op dat punt volgens hem het een en ander nodig: "Wil je een betere gegevensuitwisseling realiseren, dan zul je goede contacten moeten kunnen onderhouden met andere landen. Met bilaterale en multilaterale verdragen moeten we de strijd intensiveren. Inmiddels laten wij de gegevens waarover wij beschikken betreffende uitkeringen vergelijken met gegevens over activiteiten in Nederland en Frankrijk." 

"Waar we echter voor moeten waken, is dat fraudebestrijding niet ontaardt in een heksenjacht. Het gaat ons niet zozeer om die ene belastingplichtige, die ene burger, maar om de organisatoren van de grote georganiseerde fraude, die door haar georganiseerd karakter uitgroeit tot een systeem in het systeem. Dergelijke fraude misbruikt en ondergraaft het reguliere sociaaleconomische bestel. Als we die fraude met succes weten te bestrijden en te beheersen, is dat een daad van behoorlijk bestuur." 

Op de vraag of fraude in België een groter probleem is dan elders in Europa, wijst de staatssecretaris op de weinig eenduidige omschrijving van het begrip fraude. "En dus worden begrippen als fraude, zwartwerken, witwassen, corruptie en ‘schaduweconomie' door elkaar gebruikt en geeft iedere auteur er zijn eigen betekenis aan." 

Hij denkt dat de cijfers in een recente studie van de Nationale Bank in België realistisch zijn. Die studie raamt dat de belastbare basis die door fiscale en sociale fraude verloren gaat 3,6 procent van het bruto nationaal product bedraagt, hetgeen neerkomt op een verlies aan inkomsten voor de staat van 6,6 miljard euro over 2009. 

"Tegen het einde van de huidige regeerperiode willen we daar met onze actieplannen recurrent (elk jaar opnieuw) één miljard euro op jaarbasis van aftoppen", aldus Devlies. "Als dat lukt, zijn we tegen 2011 een Europese middenmoter op het gebied van schade wegens fraude. Al moet ik toegeven dat we het, als de cijfers niet bedriegen, nog lang niet zo goed doen als Nederland."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.