EU-ministers bepleiten strenge aanpak bankbonussen
Gegarandeerde bonussen dreigen verboden te worden. Zij moeten in verhouding staan tot feitelijke prestaties van individuen over een langere periode. Ook moeten banken gedetailleerde informatie overleggen over hun beloningsbeleid. EU-ministers stellen deze en nog meer regels in het vooruitzicht om de bankbeloningen aan banden te leggen. Groot-Brittannië verzet zich.
Met de voorgestelde maatregelen gaan de Europese ministers van Financiën deze maand een G20-overleg in. Dat kondigen zeven van hen vandaag gezamenlijk aan in een open brief, onder andere gepubliceerd in de Volkskrant.
De brief is ondertekend door de ministers van Financiën Anders Borg (Zweden), Wouter Bos (Nederland), Christine Lagarde (Frankrijk), Elena Salgado (Spanje), Peer Steinbrück (Duitsland), Giulio Tremonti (Italië) en premier Jean-Claude Juncker van Luxemburg. De Britse minister van Financiën, Alistair Darling, heeft de brief niet ondertekend.
De ministers noemen het opnieuw uitkeren van hoge bonussen aan topmanagers gevaarlijk, cynisch en onaanvaardbaar. "Ze vormen een regelrechte provocatie, zeker gelet op de snel stijgende werkloosheid."
"Banken vervullen nu eenmaal een essentiële functie in ons economisch systeem, dus we moeten waarborgen dat ze zich houden aan de regels en nooit meer in de gelegenheid kunnen komen het hele systeem in gevaar te brengen. Er moet strikt toezicht komen op de risico's die voortkomen uit beloningsregelingen."
De ministers zijn het erover eens dat elk land moet waarborgen dat zijn banken deze regels naleven. "De regels zijn onmiskenbaar de voorbode van een groter geheel aan noodzakelijke regelgeving voor de financiële sector."
De EU-ministers willen de banken dwingen om de winsten beschikbaar te stellen voor de reële economie. "We zijn al begonnen met maatregelen en zijn vastbesloten daarmee door te gaan."
Tot nu toe zijn de Europese lidstaten niet unaniem in hun optreden tegen de bankbonussen. Frankrijk en Nederland zijn grote voorstanders hiervan, maar Engeland verzet zich tegen een harde aanpak. Mede daardoor zijn veel maatregelen uit Brussel tot dusver niet verder gekomen dan aanbevelingen.
De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos waarschuwde bankiers gisteren dat ze het risico lopen niet alleen publieke steun te verliezen, maar ook politieke steun. Hij deed dat tijdens een toespraak bij de opening van het academisch jaar op de Duisenberg school of Finance in Amsterdam.