Nieuws

Belastinghoogleraren kraken voorstel nieuwe Successiewet

Deskundigen reageren afwijzend op het voorstel van staatssecretaris De Jager voor wijziging van de Successiewet. Zij wijzen onder andere op de onzekere basis voor de financiering van de belastingverlaging op erfenissen en schenkingen.

De deskundigen in kwestie gaven hun kritiek tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Zij menen dat de voorgestelde wijziging van de Successiewet leidt tot rechtsonzekerheid, ongewisse resultaten en schending van belastingverdragen. 

Een belangrijk punt van kritiek is de manier waarop de staatssecretaris de verlaging van schenking- en erfbelasting wil financieren. De Jager stelt voor om belastingconstructies aan te pakken, met name die voor trustvermogens in het buitenland. Deze plannen zouden in strijd zijn met internationale belastingverdragen. 

De kritische geluiden kwamen van fiscaal jurist Koos Boer van de Universiteit Leiden, tevens fiscalist bij Deloitte, Frans Sonneveldt, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden, Inge van Vijfeijken, hoogleraar belastingrecht van de Universiteit van Tilburg en de jurist Peter Blokland. 

Boer vreest dat het wetsvoorstel kan worden afgeschoten door de Hoge Raad. Van Vijfeijken vreest dat de successiebelasting hoger zal worden voor kinderen die van ouders erven. De kritiek is zo hevig, dat de Tweede Kamer besloten heeft het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek te consulteren, dat als parlementair advocaat fungeert. 

De Jager heeft het wetsvoorstel voor wijziging van de schenk- en erfbelasting afgelopen voorjaar ingediend. De tariefgroep van 41-68 procent verdwijnt. Het tarief voor partners en kinderen gaat omlaag naar tien procent (tot 125.000 euro) en twintig procent (vanaf 125.000 euro) en voor andere verkrijgers naar dertig en veertig procent. De vrijstelling voor partners gaat omhoog naar 600.000 euro en voor kinderen en kleinkinderen naar 19.000 euro. Voor andere verkrijgers wordt deze verhoogd naar 2.000 euro. 

De kritiek staat haaks op de nog lovende geluiden die deskundigen in mei uitten. Vooral notarissen waren enthousiast. Maar ook sommige fiscale wetenschappers, zoals Bernard Schols, hoogleraar successierecht in Nijmegen, was positief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.