Nieuws

VS nemen na UBS andere Zwitserse banken op de korrel

Gisteren is de inhoud van het Zwitsers-Amerikaanse akkoord over de bank UBS bekend gemaakt. Na deze bres in het bankgeheim kunnen mogelijk ook andere Zwitserse banken en hun klanten de borst natmaken.

Het de uitkomsten van de afspraken met de Amerikaanse autoriteiten over UBS werden woensdagmiddag bekendgemaakt door de Zwitserse president Hans-Rudolf Merz en de minister van Justitie en Buitenlandse Zaken. Er gaan 4450 klantendossiers naar de Verenigde Staten. Dat is een fractie van de 52.000 Amerikanen die bij de grootste vermogensbeheerder ter wereld een rekening hebben lopen. In februari zou UBS al 255 dossiers hebben overhandigd. 

De Amerikaanse justitie kan onmogelijk alle UBS-belastingontduikers vervolgen. The New York Times vermoedt dat Justitie de 150 zwaarste gevallen aanpakt. Wellicht wordt voor de andere ontduikers de grond dan zo heet onder de voeten dat zij schoon schip maken. Wie dat voor 23 september 2009 doet, betaalt slechts veertig procent boete. 

De Zwitsers en Liechtensteiners beschouwen het ‘schone schip' als een nieuw gat in de markt. Zo heeft Kaiser Ritter Partners bijvoorbeeld een speciale website voor spijtoptanten. 

Na het UBS-akkoord kunnen ook andere banken en hun klanten de borst natmaken, verwacht de Wall Street Journal. UBS slaat slechts een kleine bres in het bankgeheim. Van slechts één op de tien Amerikanen die bij UBS belasting ontduiken gaan de klantgegevens naar de Amerikaanse autoriteiten. 

De Amerikaanse belastingdienst een justitiële autoriteiten zullen hun pijlen naar verwachting nu op andere Zwitserse en Europese banken richten. De Wall Street Journal noemt onder meer Credit Suisse, Julius Bär, de Zürcher Kantonalbank en Union Bancaire Privée (UBP). 

Volgens ere-voorzitter Nikolaus Senn van UBS hebben álle Zwitserse vermogensbeheerders zwart geld onder zich: 'Unversteuerte Vermögen gibt es bei allen Schweizer Vermögensverwaltungsbanken'.

Credit Suisse heeft momenteel een geschil met de Franse autoriteiten. Die willen dat de bank voor 1 september de gegevens van klanten doorspeelt die Franse effecten bezitten. Op het eerste gezicht lijkt de zaak identiek aan die van UBS en de Amerikaanse autoriteiten. 

Om aan de lange sterke Amerikaanse arm te ontsnappen overwegen Amerikanen die niet meer in de Verenigde Staten wonen - maar daar wèl belastingplichtig zijn - steeds vaker hun Amerikaanse nationaliteit op te geven, schrijft Wealth Bulletin. 

Hoe de zaak voor de UBS-top afloopt is nog niet duidelijk. De leider van de Zwitserse Socialistische Partij heeft aangifte gedaan tegen twee oud-topmannen van UBS, Peter Kurer en Marcel Ospel. Onder meer wegens medeplichtigheid aan belastingfraude. Volgens de SP gaat tegen het elementaire rechtvaardigheidsgevoel in dat in Zwitserland elke kleine crimineel wordt vervolgd en 'diese Leute aber straflos davonkommen'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.