Nieuws

Internationale internal auditors tegen combinatie interne en externe audit

Het IIA, de internationale koepel van interne accountants, neemt stelling tegen het gecombineerd verzorgen van interne en externe audit door dezelfde accountant. Met een verklaring neemt de organisatie impliciet afstand van het Britse Rentokil dat voor in- en externe controle KPMG inhuurt.

"Internal audit services should not be provided by the same accounting firm that audits the organization's financial statements, as it would impair the independence of the external auditor", aldus een verklaring op de website van het IIA. Het instituut wijst erop dat het gecombineerd uitvoeren van in- en externe audit door een accountantskantoor verboden is in de VS. 

Maar zelfs als dit gecombineerde aanbod niet is verboden, is het te ontraden vanwege de risico's voor de onafhankelijk van de accountant en het publieke vertrouwen. "The SEC prohibits this practice by public companies listed in the US, but The IIA believes that even if allowed by law or statute, this practice - at a minimum - creates a perceived impairment of independence and erodes public trust." 

Onlangs trok Hans Nieuwlands, directeur van IIA Nederland, dezelfde conclusies. Vorige week voorspelde hij een wereldwijde reactie op de Rentokil-kwestie

Het IIA benadrukt dat het al twintig jaar lang dit standpunt huldigt en dat dit herhaaldelijk uitdraagt ook. Overigens verwijst het IIA met geen woord naar de zaak Rentokil.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.