Nieuws

Deloitte: 'Combinatie externe en interne controle is te overwegen'

Deloitte Nederland kan zich voorstellen dat het in navolging van KPMG UK ook een combinatie van interne en externe controle aanbiedt aan een klant. Zo'n constructie heeft behalve een financiële drijfveer ook een kwaliteitsaspect, aldus Deloitte.

Deloitte reageert desgevraagd op de kwestie waarbij het Engelse bedrijf Rentokil zowel de externe controle als (delen van) de interne controle heeft uitbesteed aan dezelfde accountant (KPMG). "We kennen de precieze constructie van Rentokil niet, we maar kunnen ons voorstellen dat een dergelijke constructie te overwegen is", aldus een schriftelijke toelichting aan Accountant.nl van Barbara Majoor, partner bij Deloitte." 

"Deloitte Nederland herkent deze beweging in de markt, waarbij bedrijven steeds meer naar efficiency en kostenreductie van de interne en externe controlefunctie kijken", vervolgt Majoor. "Het past enerzijds in de lijn van de huidige prijsdruk. Anderzijds sluit het ook aan bij het belang dat bedrijven hechten aan een kwalitatief sterke interne controlefunctie, die de ondernemingsleiding in belangrijke mate voorziet van informatie over de goede werking van alle bedrijfsprocessen. Deloitte Nederland kan zich voorstellen dat ook enkele van haar klanten dit zo willen vormgeven." 

"Mocht een klant dit aan de orde stellen, dan is het vanzelfsprekend dat uiterst zorgvuldig gekeken wordt naar aspecten als onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van dienstverlening. We kunnen ons modellen voorstellen waarin op een objectieve en onafhankelijke wijze dergelijke opdrachten kunnen worden ingevuld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.