Boekhoudrel bij doorgestarte dochter Arthur Andersen
Het aandeel van Amerikaanse Huron Consulting is ingestort na berichten over geknoei met de boeken. Het bedrijf is een gedeeltelijke doorstart van Arthur Andersen, het accountantskantoor dat failliet ging als gevolg van het Enron-schandaal. De financiële resultaten van de afgelopen drie jaar moeten mogelijk worden herzien.
Dat melden Amerikaanse media. De onregelmatigheden zouden zijn ontdekt door de audit commissie van Huron en betrekking hebben op betalingen voor vier overnames door het bedrijf. Sommige personeelsleden van Huron zouden van de uitgekochte aandeelhouders geld hebben ontvangen.
Deze betalingen zijn het gevolg van een overeenkomst met desbetreffende aandeelhouders om een deel van de koopsom te verdelen onder het personeel. Huron ontkent dat hierbij sprake is van smeergeld. Het zou gaan om betalingen aan het lagere personeel van de overgenomen bedrijven. De afspraak was niet bekend bij de audit commissie.
De extra personeelsuitgaven zijn niet als zodanig verwerkt in de boeken. Ze moeten alsnog worden verwerkt. Het zou gaan om een bijstelling van in totaal 57 miljoen dollar. Dat bedrag schommelt rond een tiende van Hurons jaaromzet.
De afgelopen jaren gold Huron als een wonderkind dat verrees uit de as van het in 2002 na het Enron-schandaal ingestorte Arthur Andersen. Topadviseurs en tientallen partners bundelden hun krachten in dit nieuwe bedrijf. Ze namen ruim zeventig klanten mee.
Huron heeft zich ontpopt als een groeibriljant. Na de beursgang werd zij een beurslieveling. De omzet steeg vorig jaar van een half miljard tot ruim 615 miljoen dollar. Ceo Gary Holdren werd een goeroe op het gebied van crisisoverleving.
Na het nieuws van de herziening van de boeken is de waarde van het aandeel Huron sterk gedaald. Behalve bestuursvoorzitter Gary Holdren verlaten ook cfo Gary Burge en chief accounting officer Wayne Lipski de firma.