Nieuws

Accountantskantoren zwijgzaam over Rentokil-zaak

De Nederlandse kantoren van Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers zijn terughoudend in hun reacties op de combinatie van interne en externe audit die KPMG aanbiedt bij Rentokil in Engeland. Hun eigen beleid lichten ze niet of nauwelijks toe.

Zowel in Nederland als daarbuiten roept de gecombineerde dienstverlening van KPMG bij Rentokil reacties op. Britse media stellen vraagtekens bij de ethische kant van de zaak. Het internationale instituut voor internal auditors, IIA, is kritisch over de Rentokil-zaak vanwege het gevaar voor de onafhankelijkheid en ook directeur Hans Nieuwlands van IIA Nederland en hoogleraar Marcel Pheijffer uitten serieuze bedenkingen. 

Accountantskantoren reageren terughoudender. Ernst & Young stelt in een schriftelijke reactie tegenover Accountant.nl dat een combinatie van in- en externe controle tot de mogelijkheden behoort. 

Jaap Hetebrij, partner en lid van het bestuur van Ernst & Young, zegt dat er regels zijn voor het gecombineerd aanbieden van in- en externe controle. 

"Wij hebben interne regels voor het verrichten van internal audit werkzaamheden bij controlecliënten. Bij de invulling hiervan is het van belang waakzaam te zijn voor een mogelijke functievermenging tussen internal en external audit. Zorgvuldigheid en toepassing van de juiste opdrachtformuleringen zijn heel belangrijk." 

De vraag welke regels Ernst & Young dan hanteert voor het gecombineerd aanbieden van in- en externe controle, wil het kantoor niet beantwoorden. Evenmin wil het ingaan op de vraag of Ernst & Young reeds ervaringen heeft op dit terrein. 

Eerder gaf PricewaterhouseCoopers aan niet te reageren, mede omdat Rentokil in Engeland klant is geweest van PwC. 

Deloitte liet in een eerdere schriftelijke reactie weten begrip te hebben voor het gecombineerd aanbieden van in- en externe controle door een accountantskantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.